İlk yardım konusunda ne kadar bilinçlisiniz? İlk yardım bilmek hem sizin hem de başkalarının hayatta kalmalarını sağlayabilir. Diyelim ki acil bir durumun ortasında kaldınız ne yaptığınızı bilmeniz o kadar fark yaratabilir ki bir canı hayatta tutabilirsiniz.
Hayat Bilgileri sizi bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam ediyor. Umarız gerekmez ama bir gün başınıza gelebilir diye hayat kurtaran ilk yardım tavsiyeleri hazırladık.
1- Yaralara İlk Müdahale Yaparken
Karşınızda bir yara durumu varsa her zaman söz konusu bölgeyi kalbin üzerine çıkarmalısınız. Örneğin elde bir yaralanma söz konusu, müdahale yaparken el kalp seviyesinin üstünde olmalı.
Eğer kalça vb. aşağıda bir bölgede yara durumu söz konusu ise uzanmalı ve altınıza yastık koymalısınız. Her zaman kalp seviyesinin üstü hedeflenmeli olmuyorsa en yakın baz alınmalıdır.
2- Birinci Derece Yanıklara Müdahale
Bu yanıklar daha yüzeyseldir ve genellikle cilt katmanının üstünü etkiler. Acı verici olsalar da korkulacak bir şey yoktur. İlk müdahalede dikkat etmeniz gereken bölgeyi ılık suyla yıkamak. Hemen buz koymayın, direkt buz koyarsanız daha fazla doku hasarına neden olabilirsiniz. Bölgeyi temizledikten sonra soğuk kompres uygulanabilir.
3- Arı Sokması
Bu durumda ilk bakmanız gereken iğnesi kaldı mı diye olacaktır. Eğer böyle bir durum varsa cımbız vs. hemen çıkarmak gerekir. Arı sokması olduğunda diğer arılarında hedefi olursunuz. Bu yüzden ilgili yerden uzaklaşın ve parçayı çıkardıktan sonra yarayı yıkayın ve soğuk kompres uygulayın. Arı sokmasının alerjik tetikleyici durumları olabiliyor bu sebeple ilk müdahaleden sonra acil servise görünmekte fayda vardır.
4- Kırıklara Müdahale
Önemli olan aynı şey aynı pozisyonda tutmaktır. Kırık ciddi bir sağlık sorunudur ve en hızlı şekilde hastaneye gitmek gerekir. Bu süreçte dikkatli olmak ve daha fazla zarar vermemek için kişiyi oynatmadan sabit bir şekilde götürmek önemlidir.
5- Göz Yaralanmaları
Göz hassas bir bölge o yüzden dikkatli olmak gerekir. Duruma göre değişmekle beraber bir şeye maruz kalındığında ilk olarak yapılması gereken şey yaranın temizlenmesi. Ancak durum hakkınızda fikriniz yoksa herhangi bir müdahale yapmayın gözünüzü örtün ve hemen acil servise gidin. Gözünüze kendiniz müdahale yapmayın hiçbir bilginiz yoksa durum daha ciddi olabilir.
Sadece şunu söyleyelim kimyasal bir şey geldiyse bu şüphe varsa gözünüzü temizleyin.
6- Kıymık Batması
Kıymak çok can sıkıcıdır, verdiği his rahatsız edicidir. Ama işin bir de öbür tarafı var ki kıymıklar mikrop doludur. Eğer cildinizde kıymık kaldıysa hemen kıymığı çekmeyin. Önce alanı temizleyin sonra steril edilmiş bir iğne yardımıyla çıkarın. Cımbızla da olabilir sonrasında bölgeyi güzelce yıkayın.
7- Yılan Sokması
Yılan sokması deyince hemen aklınıza filmlerden bölgeyi emmek gelebilir ama işin aslı pek öyle değil. Zaten kana hızla karışan bir şeyden bahsediyoruz bu çok fayda etmez. Yapmanız gereken ilk önce şey yılan soktuysa sakin kalmak kalp atış hızınızı düşürmektir. Hızlı bir şekilde hastaneye gitmek gerekiyor bu esnada sakin durmalısınız yapacak en iyi ilk müdahale budur. Ağrı kesici vs. almak uygun değildir, bunu eklemiş olalım.
8- Denizanası Durumu
Denizanası gördünüz mü yaklaşmak iyi fikir değil, peki bir şekilde cildinize temas etti ne yapmak gerekir? Bölgeyi tuzlu suyla yıkayın. Bu konuda idrar işe yarar diye yaygın bir efsane var ama durum öyle değil sıcak su da aynı işlevi görüyor.
9- Yara İzlerine Kabartma Tozu
İz kalacak mı korkusu yaşıyorsanız bu durumu önlemek için yapabilecekleriniz var. Kabartma tozu bu konuda imdada yetişiyor, sertleşmiş kabuğun çıkmasını sağlayan enfeksiyona karşı da etkili olan kabartma tozu dezenfektan özelliklere sahiptir. Kabartma tozu uyguluyorsanız bölgenin hava alması da önemlidir. Ayrıca bir su ilavesiyle antiseptik haline getirebilirsiniz.
10- Bandajların Çıkartılması
İlk yardım sadece sürecin başında değil sonunda da önemlidir. Güvenli olması için bebek yağı ve ılık sudan faydalanarak bandaja müdahale edilmelidir. Ayrıca yavaşça çıkarmalısınız.