Photo: Shutterstock

Günümüzün en çok kullanılan iki tür yakıt türü; petrol ve kahve. Çoğumuz sabah uyanabilmek için ilk iş olarak kahve içeriz.

Yıllardır sabahları uyandırma servisi olarak kullandığımız kahve, günümüzde başlı başına bir aktivite haline geldi. Kahve artık kimine göre lüks tüketim, kimine göre bir mola verme nedeni kimine göre de insanlarla iletişim kurma yolu.

Ancak, en sevdiğimiz içeceğin de bir karanlık tarafı var. Kahve üreticileri ve satıcıları her gün yeni aromalı kahveler piyasaya sürüyorlar; bunlar genellikle şeker oranı yüksek ve suni gıdalar içeren kahveler oluyor. Bu da obezite ve şeker hastalığına ne yazık ki katkıda bulunabiliyor. Kahvenin içerdiği kafein miktarı da bazı sorunlara neden olabiliyor. Çok fazla kahve içmek uyku kalitesini azaltabiliyor, bu da vücut saatimizin kötü etkilenmesine yol açabiliyor. Peki hangi saat kahve içmek için gerçekten doğru saat?

1. Bu çalışma kahve içmek için doğru saati söylüyor. (Cevap sizi şaşırtabilir)

Henry Ford Hastanesi Uyku Bozuklukları ve Araştırma Merkezi ve Wayne Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, kafeinin gün boyunca farklı zamanlarda tüketildiğinde nasıl uykusuzluğa neden olduğunu görmek için bir araştırma yaptı.

Araştırmaya 12 sağlıklı erkek ve kadın katıldı. Bu kişiler normal uyku düzenine sahip ve makul oranlarda kahve tüketen kişilerdi. Araştırma süresince, katılımcılar normal uyku düzenlerini (akşam 9’dan gece 1’e kadar değişen yatağa gidiş saatleri ile sabah 6’dan 9’a kadar değişen yataktan kalkış saatleri) korudular. Gündüzleri kestirmeden veya öğle uykusuna yatmadan, her gece 6.5 ila 9 saat arasında uyudular. Katılımcılara, yatmadan 6 saat, 3 saat ve hemen önce belirli dozda kafein ve plasebo etkisi yaratacak içecekler verildi. Araştırmacılar bir uyku monitörü ile katılımcıların uyku alışkanlıklarını izlediler.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner