Diyetinizdeki yağ cildinizin sağlık ve güzelliği için hayati önem taşır. Yağ olmadan cildiniz hiçbir hat, hiçbir yuvarlaklığa sahip olamaz.

Onu desteklemek ve ona şekil vermek için en azından ince bir dolgu tabakası bulunmadan cildiniz güzel olamaz. Eğer aradığınız parlak, nemli bir cilt ise, yağ gerekli olan bir ihtiyaçtır.

Yağ temel olarak yağ asitleri denen maddelerden meydana gelir. Üç tip yağ asidi vardır: doymuş, tekli doymamış, çoklu doymamış.

Doymuş yağ asitlerini tanımak kolaydır çünkü oda ısısında katıdırlar. Tereyağı; Hindistan cevizi veya palmiye yağı; biftek, tavuk ve domuz yağı; tam yağlı süt ürünleri gibi gıdalarda bulunurlar. Doymuş yağ vücudunuz tarafından imal edilir, ama tükettiğiniz aşırı miktarlar yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskine yol açabilir.

Tekli doymamış yağ asitleri oda ısısında sıvıdırlar ve zeytin yağı, kanola yağı, maun cevizi, avokado ve tatlı su lüferi, kılıç balığı, pisi balığı, uskumru ve som balığı gibi soğuk su balıklarında bulunur.

Bu yağ asitleri kolesterolünüzü yükseltmedikleri ve onu azaltmakta yardımcı olabilecekleri için gerçekte kalbiniz için faydalı olabilirler.

Çoklu doymamış yağ asitleri tekli doymamış yağ asitlerinin benzeridir ve onlar da oda ısısında sıvı haldedirler, ama hafifçe farklı bir moleküler yapıya sahiptirler. Çoklu doymamış yağ asitleri başlıca keten tohumu, cevizler, yağlı soğuk su balıkları aspir, ayçiçeği ve mısır özü yağı gibi gıdalarda bulunur. Bununla beraber, bu yağların yüksek miktarları, pek çok markette satılmakta olan özellikle daha az pahalı, aşın rafine edilmiş harmanlar, bazı belirli kanser tiplerinin artış riski ile ilgili kabul edilmektedir. Eğer kızartma veya pişirme işlemi yapıyorsanız, yüksek çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar yerine zeytin yağı veya kanola yağını tavsiye ederim.

Tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri aslında gerekli yağ asitlerini içerirler. Yağsız Vücutlar adlı eserin yazarı Cliff Sheats şunları yazmaktadır: “Bütün gerekli yağ asitleri vücut üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan vitamin benzeri maddelerdir. Bu yağların “gerekli” diye adlandırılmalarının nedeni vücudunuzun onları üretememesidir; onları yediğiniz gıdalardan temin etmelisiniz. Gerekli yağ asitleri beslenme hikayesinin “iyi çocuklaradır.”

Temel besinsel ihtiyaçların karşılanması için sadece çok az miktarda yağa ihtiyaç vardır. Günde 2 ila 3 çay kaşığı kadar az çoklu doymamış yağ asidi vücudunuzun ihtiyacı olan bütün gerekli yağ asitlerini sağlayacaktır.

Cilt bakımının bütün evrelerinde çok faydalı olan iki tip gerekli yağ asidi vardır.

OMEGA3

Başlıca Kaynaklar: Tatlı su lüferi, som, uskumru ve ton gibi soğuk su balıkları; ezilmiş keten tohumu, keten tohumu yağı (bazen “balık yağına alternatif sebze” diye adlandırılır); cevizler ve ceviz yağı; Brezilya cevizleri.

Cilt Bakımına Faydaları: Düzgün yara iyileşmesi, artirit belirtilerini giderdiği bildirilmiştir, egzama ve sedef hastalığında yumuşatıcı ve iyileşmesinde yardımcı, yağ üretimini dengeler.
Uzun zamandır sağlıklı cildin besleyicisi olarak tanınan A ve E vitaminleri vücut tarafından kullanılabilmeleri için yağ asitleri içinde erimelidirler.

OMEGA6

Meydana Getiren: Gamalinolenik asit

Başlıca Kaynaklar: Eşek otu yağı, hodan yağı, siyah firenk üzümü yağı, maviyeşil yosun
Cilt Bakımına Faydaları: Yumuşak, sağlıklı, nemli bir cilt ve düzgün eklem işlevi ve esnekliği sağlar.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner