Gayrimenkul yatırımlarının uzun yıllardır en çok konuşulan noktalarından biri olan kira gelirleri, Türkiye’de oldukça şaşırtan rakamlar verebiliyor. Beklenilenin tersi rakamlar ile birçok kişinin tahmininin dışında olan sonuçlar kira getirisi tablosunda yer alıyor.
Kira getiri oranı hesaplanırken çoğu zaman farklı hesaplamalar tercih ediliyor olsa bile temel etken olarak Kira getiri oranında bulunan yıllık brüt getirinin, yüzdesel artışı oluyor. Ticari ya da normal bir konut fark etmeksizin bütün menkul değerlerde yapılan bu hesaplama, en doğru sonucu veriyor.
Bununla beraber konut ve ticari satın almalarda kira getirisi ile birlikte, amortisman süresi de oldukça fazla dikkat edilen bir nokta. Amortisman yani geri ödeme süresi, satın alınan değerin kira getirisi ile kendini kaç yıl içerisinde karşılayabileceğini gösteriyor.
Özellikle Büyükşehirlerde konut satın alarak yüksek kira bedeli elde etmeyi amaçlayan kişileri şaşırtan sonuçlar bulunuyor. Yatırımlar için REIDIN Emlak Endeks raporunda yer alan iki farklı tabloyu değerlendirdik.
Kira Getirisi en yüksek olan 10 şehrin oranları sırasıyla şu şekilde;
Aydın: Yüzde 7.90 Van: Yüzde 7.05 Bilecik: Yüzde 6.69 Zonguldak: Yüzde 6.62 Şanlıurfa: Yüzde 6.47 Kırklareli: Yüzde 6.44 Karabük: Yüzde 6.38 Giresun: yüzde 6.33 Kilis: Yüzde 6.28 Kütahya: Yüzde 6.19
Türkiye’de kira getirisi konusunda belirli bir bölgede yoğunluk bulunduğunu söylemek oldukça güç. Birçok farklı bölgeden şehirler, yüksek kira getirisi olan şehirler listesinde yer alıyor. Bu durum için birçok farklı neden bulunmakla beraber, en önemli neden konut sayısının düşük olduğu şehirlerin kira getirisinde ilk sırada yer alması olarak gözüküyor. Arz talep dengesinin talep doğrultusunda arttığı şehirlerde kira getirileri oldukça yüksek oluyor.
Kira Amortisman seviyesi en yüksek 10 şehirlerin oranları ise sırasıyla şöyle;
Aydın: 13.1 Van: 14.6 Bilecik: 15.4 Zonguldak: 15.6 Şanlıurfa: 15.9 Kırklareli: 16 Karabük: 16.1 Giresun: 16.3 Kilis: 16.4 Kütahya: 16.6
İki listede ortak şekilde yer alan şehirler şu an için Türkiye’de en karlı yatırım fırsatı sunan şehirler oluyor. Bu şehirler üzerinde karlı bir yatırım yapmak için oldukça faydalı bir yatırım aracı ise Flatfy ev arama motoru oluyor. Bilginizin olmadığı şehirlerde bilgi kutucukları, grafikler ve ilan bulma fırsatı sunan Flatfy, o bölgede bulunan tüm ilan ağını önünüze sunarak sizi birden fazla web site kullanmaktan kurtarıyor.
Konut alarak kira yatırımı yapmak karlı mı?
Konut alan birçok yatırımcı, aldığı konutu farklı şekillerde değerlendiriyor. Kimi zaman alınan konutu yaptığı düzenlemeler ile lüks bir konuta çeviren yatırımcı konutunu kısa zamanda elden çıkarmayı tercih edebiliyor. Bir diğer yatırım türü olarak ise alınan konut uzun yıllar elde tutularak kiraya veriliyor.
Kira yatırımı konut konusunda en çok tartışma ve hesabı yapılan konulardan biri olmakla beraber, oldukça sık tercih edilen bir olgu olarak biliniyor. Bu noktada ise yatırımın karlı olup olmadığını söylemek için bilinmesi gereken öncelikli konular, yatırımın zamanı, maliyeti, kar beklenen süre oluyor. Bu oranlar hesaplandığında sizin için istediğiniz rakamlar çıkarıyorsa, kira yatırımı karlı bir yatırım demek mümkün.
Büyükşehirler Kira Amortismanı Konusunda Oldukça Zayıf
Genel bir alışkanlık biçimi ile yapılan büyükşehirlerden konut alımı, son yıllarda istenileni vermekten oldukça uzak. Şehirlerde konut çeşitliliğinin fazla olması ve konut fiyatlarının yüksek olması, karlı kira yatırımını geçersiz kılan en önemli iki konu oluyor.
İstanbul gibi şehirlerde amortisman süresi 24 yıla çıkarken, bu şehri sırasıyla İzmir ve Ankara takip ediyor. Buna rağmen burada yapılan yatırımlar çoğu yatırımcı için hala geçerliliğini koruyor. Kiradan çok artan nüfusla beraber uzun vadeli bir yatırım yapmak isteyen yatırımcılar büyükşehirleri tercih etmeye devam edebiliyor.