NFT’ler son zamanlarda çok dikkat çekti. Bu şaşırtıcı değil, özellikle tek bir NFT satarak on milyonlarca dolar kazanan sanatçılar hakkında hikayeler duyduğunuzda şaşırmamak elde değil.

Üstelik bunlara bir de bireysel kişiler eklenince NFT dünyasında inanılmaz şeyler oluyor. Piyasaya baktığınızda, NFT’ler yalnızca geçen yıl fırladı. İzleme şirketi DappRadar‘a göre , NFT ticareti 2020’de 100 milyon dolardan 2021’de inanılmaz bir sıçramayla 22 milyar dolara yükseldi. Ve ilk 100 NFT’nin toplu değeri 16.7 milyar dolar gibi yüksek bir rakama ulaştı.

Peki, NFT nedir ve nasıl bir tane yapabilirsiniz?

Kavramı anlamak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ama merak etmeyin, bilmeniz gereken tüm temel bilgileri ve kendi NFT’nizi oluşturma ve basma adımlarını size anlatacağız.

NFT’ler, bir blok zincirinde (dijital defter) tutulan ve doğrulanan benzersiz bir kimliğe sahip dijital varlıklardır. Her NFT takas edilemez, yani benzer değerdeki başka bir varlıkla kolayca değiştirilemez. Yaygın NFT varlıkları arasında resimler, videolar, müzikler, GIF’ler ve koleksiyonlar bulunur.

NFT’ler, yapılan varlıkların yalnızca bir versiyonu olduğu için değer taşır. Başka bir deyişle, bir NFT’nin aynı anda yalnızca bir sahibi olabilir – hiç kimse sahipliğini değiştiremez veya blok zincirinde aynı NFT’yi basamaz. Bu kıtlık göz önüne alındığında, NFT’lerin yaratıcıları/sahipleri, varlıkları için kendi oranlarını belirleme olanağına sahiptir.

NFT’ler nasıl çalışır?

NFT’ler, kriptografi adı verilen bir teknikle dijital belirteçlerin oluşturulmasını gerektirir. Kripto dünyasında bu token oluşturma işlemine mint etmek denir. Tipik olarak, NFT’leri basmak için kripto para birimini kullanarak akıllı sözleşmeler oluşturmak için ödeme yapmanız gerekir.

Akıllı sözleşmeler, blok zincirinin bilgileri güvenli ve şeffaf bir şekilde saklamasını sağlayan yazılım kodu parçalarıdır. Sonuç olarak, bu kodlar, NFT’lerin sahipliğini ve aktarılabilirliğini yöneten şeydir.

Kimler NFT oluşturabilir?

Harcayacak az miktarda parası olan herkes NFT basabilir. Günümüzün NFT platformları, her türlü NFT’yi oluşturmanıza ve ayrıca dosyalarınıza açılabilir içerik eklemenize izin veren araçlar sunar. İster sanatçı, müzisyen, koleksiyoncu, girişimci veya şirket olun, NFT pazaryerlerinde bulunan kolay para basma araçlarını kullanarak kendi NFT’nizi oluşturabilirsiniz.

Popüler NFT Örnekleri

NFT yapımının temel ayrıntılarına girmeden önce, ilham almanız için bazı popüler NFT örneklerinin üzerinden geçelim.

1. Everydays: the First 5000 Days

Bu NFT, profesyonel olarak Beeple olarak bilinen bir dijital sanatçı olan Mike Winkelmann tarafından oluşturulan 5.000 görüntüden oluşan dijital bir kolajdır. JPG dosyası olarak basıldı ve 2021’de büyük bir müzayede evinde 69.3 milyon dolarlık rekor bir fiyata satıldı. Bu NFT’nin değeri, Beeple’ın 1 Mayıs 2007’den 7 Ocak 2021’e kadar her gün yaptığı 5.000 fütüristik görüntüde yatıyor.

2. Nyan Cat GIF

NFT’lerle ilgili harika olan şey, herkesin yaratımını türünün tek örneği bir varlığa dönüştürebilmesidir. 10. yıl dönümü için Nyan Cat’in yaratıcısı, son derece popüler GIF’i bir NFT’ye dönüştürmeye ve açık artırmaya çıkarmaya karar verdi. Kazanan teklifin ne olduğunu tahmin edebilir misiniz? Tam: 300 Ethereum!

3. Bored Ape Yacht Club

The Bored Ape Yacht Club, 10.000 karikatürize maymundan oluşan en çok hasılat yapan NFT koleksiyonudur. Maymunları sosyal avatarları olarak kullanmaya ilham veren dört arkadaşın bir fikriydi çünkü “aping in”, içerdiği riskleri dikkate almadan yeni NFT’ler satın alacak insanlar için kullanılan bir terimdir. Çok az şey biliyorlardı, birkaç yıl sonra girişimcilerden ünlülere kadar herkes onların kreasyonlarına yüz binlerce dolar harcayacak ve yüzbinlerce dolar harcayacaktı. Eminem bir Bored Ape NFT almak için 462.000 dolar harcadı.

4. Doge NFT

Koleksiyonerlerin kült oyuncaklar ve nadir ürünler için büyük meblağlar ödemesi gibi, Doge NFT de dijital kıtlığın ikonik kreasyonları nasıl değerli hale getirebileceğini gösteriyor. Haziran 2021’de, Kabosu adlı sırıtan bir Shiba Inu köpeğinin kült memesi 4 milyon dolara satıldı. İlginç bir şekilde, NFT’yi satın alan NFT yatırımcı grubu şimdi bunun kısmi mülkiyetini satıyor, yani herkes 1$ gibi düşük bir fiyata bir parçaya sahip olabilir.

Bir NFT nasıl oluşturulur ve basılır?

Kendi NFT’lerinizi yapmak için temel adımlara bakalım. Bunun kapsamlı bir kılavuz olması gerekmediğini unutmayın. Kullandığınız araçlara bağlı olarak bunu yapmanın çeşitli yolları vardır, bu nedenle bu ipuçlarını genel yönergeler olarak kullanın.

Ne tür bir NFT oluşturmak istediğinize karar verin

NFT’ler çok yönlüdür; oluşturmak istediğiniz türü seçmek için birçok seçeneğiniz vardır. Seçenekleriniz arasında sanat eserleri, etkinlik biletleri, memler, medya ve müzik, oyunlar, sanal öğeler ve daha fazlası yer alır. Değerli koleksiyon figürleri veya bir ünlü tarafından imzalanmış bir fotoğraf gibi gerçek hayattaki öğeler için bir NFT bile oluşturabilirsiniz.

Genellikle JPG, PNG, MP4, MOV ve benzerleri gibi bir görüntü, ses veya video dosyası biçimindedirler. Basit bir NFT yapmaya karar verirseniz, mutlaka bir geliştiriciye ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak NFT’niz bir oyun gibi daha karmaşık bir öğeyse veya karmaşık bir akıllı sözleşmeye (satış koşulları) sahipse, bir geliştiricinin yardımına ihtiyacınız olabilir.

İlk NFT’nizi yaparken, hedef kitlenize nasıl değer sunabileceğinizi düşünün. Halihazırda bir işletmeniz varsa, bir sadakat kartı veya özel promosyon kodu oluşturmayı deneyebilirsiniz. Ve her zaman sizin için özel sanat eserleri yaratması için biriyle çalışabilirsiniz.

Bir NFT pazar yeri seçin

Parçanızı nerede basacağınızı bulmak söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz tonlarca NFT pazar yeri var. Her NFT pazarının satıcılar için kendi artıları ve eksileri vardır, bu nedenle bir seçim yapmadan önce araştırmanızı yaptığınızdan emin olun. En popüler üç tanesi OpenSea, Rarible ve SolSea‘dir.

Bu platformlar, yeni içerik oluşturucuların NFT dünyasına dalmasını kolaylaştırıyor. Bazıları, NFT’nizi blok zincirinde doğrulamanızı veya yazmanızı gerektirirken, OpenSea ve Rarible gibi bazıları mint etme gibi izin verir.

NFT’nizi blok zincirine yazmadan satışa sunarak ve ardından satın alınırsa bu ücreti alıcınıza ileterek bazı ücretlerden kaçınabilirsiniz. Yeni başlayanlar için en önemli hususlardan biri, genellikle “gaz” olarak adlandırılan ücretlerdir. Her pazar yerinin, NFT’nizi nasıl basmayı ve satmayı planladığınıza bağlı olarak kendi ücretleri vardır. Örneğin, OpenSea hesabınızı başlatmak için bazı durumlarda 100$’a kadar çıkabilen bir ücret talep eder.

Kripto cüzdanınız olmalı

Bir sonraki adım, kripto para birimlerinizi ve NFT’lerinizi saklayacağınız bir dijital cüzdan oluşturmaktır. Cüzdan seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus, cüzdanın NFT’lerinizi basmak için kullanmayı düşündüğünüz blok zinciri ve NFT pazarı ile uyumlu olup olmadığıdır.

Kripto cüzdan sıkıntısı olmamasına rağmen, çoğu NFT yaratıcısı MetaMask tarayıcı uzantısı cüzdanını kullanıyor. Bu cüzdanın kurulumu kolaydır ve Ethereum ve Binance Smart Chain dahil olmak üzere NFT’leri oluşturmak ve takas etmek için kullanılan çoğu blok zincirine bağlanır. Diğer yaygın cüzdanlar Enjin, AlphaWallet ve Trust Wallet’tır.

Not: Çoğu NFT cüzdanı tarayıcı tabanlıdır, yani temeldeki tarayıcı uygulaması kadar güvenlidirler. Maksimum güvenlik için Ledger Nano X gibi bir donanım cüzdanına yatırım yapmanızı öneririz. Donanım cüzdanları, blok zincirlerdeki çeşitli madeni paraları ve NFT varlıklarını yönetmek için kullanılan özel anahtarlarınızı çevrimdışı olarak saklar.

Bir borsa aracılığıyla kripto satın alın

Bir cüzdan oluşturduktan sonra, NFT’lerinizi basmak için gaz ödeyebilmeniz için biraz kripto para satın alma zamanı. Bunu yapmanın en iyi yolu Binance, Kraken veya Crypto.com gibi saygın bir borsada hesap oluşturmaktır.

İşlem oldukça basittir ve akıllı telefonunuzda tamamlanabilir. Artık bir hesabınız olduğuna göre, giriş yapabilir ve kripto para birimi satın alabilirsiniz. NFT basımı için, basmak istediğiniz blok zincirine bağlı olarak Ethereum (ETH) veya Solana (SOL) paraları satın almanız gerekir. Bittiğinde, paralarınızı bir önceki adımda kurduğunuz cüzdana aktarın.

Bir borsadan kripto cüzdanınıza transfer yapmak için: Borsaya giriş yapın. Üst veya alt gezinmede Cüzdanlar sekmesini açın. Para Çek’e dokunun ve ilgili para birimini seçin. Adres alanına cüzdan adresinizi girin. Doğru ağı seçin (ETH için ERC-20, SOL için Solana). Tutarı girin ve Geri Çek’e basın.

Cüzdanınızı NFT platformuna bağlayın ve mint yapın

Cüzdanınızı doldurduktan sonra, dijital varlığınızı oluşturmak için kullanacağınız NFT platformuna bağlamanız gerekir. Atmanız gereken adımları gösterelim (örnek olarak Rarible pazaryerini kullanacağız).

Rarible.com’a gidin ve ekranın sağ köşesindeki Cüzdanı bağla düğmesini tıklayın. Dijital cüzdanınızı (MetaMask gibi) seçin ve Rarible’a hesaplarınızı görüntüleme izni verin. Bağlan’a tıklayın ve platformun hizmet şartlarını ve yaş onayını kabul edin. Rarible’ın ana sayfasına geri dönün ve sağ üstteki mavi Oluştur düğmesini tıklayın.

Aynı öğeyi birden çok kez satmak için NFT’nizin tek bir dijital kopyasını oluşturma ve birden çok kopya oluşturma arasında seçim yapın. Basmak istediğiniz dijital dosyayı NFT olarak yükleyin. Ardından, NFT dosyanızı nasıl satmak istediğinizi seçmeniz istenecektir. Varlığı oluştururken satışa çıkarmak zorunlu değildir. Ayrıca satışa sunabilir ve bastıktan sonra minimum fiyatlandırmayı belirleyebilirsiniz. NFT’nizin tam yüksek çözünürlüklü sürümünü mü sunmak istediğinizi veya gizli bir indirme bağlantısı veya web sayfası aracılığıyla açılabilir içerik eklemek isteyip istemediğinizi seçin. NFT için koleksiyon olarak Rarible’ı seçin. NFT resminiz için başlık ve açıklama ekleyin.

İkincil satışlar için almak istediğiniz telif ücretlerinin belirli bir yüzdesini belirtin. Dosyanızın renk veya boyut gibi özelliklerini piksel cinsinden belirtin. Öğe oluştur’u tıklayın. İşlemi kripto cüzdanınızda onaylayın (gaz ücretlerini ödeyin). Onayla > Dosyayı ve Mint jetonunu yükle’ye tıklayın.

Cüzdanınızdaki sözleşme entegrasyonunu onaylayın (akıllı sözleşmeyi oluşturmak için küçük bir gaz ücreti alınacaktır).
Cüzdanınızda Oturum Aç’ı tıklayarak bir satış emri imzalayın.
Ve bu kadar. NFT’niz şimdi basıldı. Oluşturulan NFT’yi bulmak için Profil > Öğelerim’e tıklayın. NFT koleksiyonlarınız ekranınızda açılır.

NFT’leri ilk duyduğunuzda, piyasaya kendi başınıza girmek fazlasıyla karmaşık veya imkansız görünebilir. Ancak biraz kapsamlı araştırma, çalışkanlık ve yaratıcılıkla göründüğünden daha ulaşılabilir. Kim bilir; Kartlarınızı doğru oynarsanız, bir gün milyon dolarlık NFT kulübüne katılabilirsiniz!

Bir NFT yapmanın maliyeti nedir?

Bir NFT’yi basmanın maliyeti genellikle gaz ve site ücretlerine bağlı olarak değişir. Örneğin, Ethereum blok zincirinde, jetonu güvence altına almak için yaklaşık 70$ ödemeyi bekleyebilirsiniz. Bazı siteler NFT’leri ücretsiz olarak listelemenize izin verse de, site ücretleri ortalama 300$ civarındadır.

Bir NFT’yi ücretsiz olarak basabilir misin?

Seçtiğiniz NFT platformu tembel basmayı destekliyorsa mümkündür. Bu işlem, aslında NFT’nin kendisinin bir belirteci oluşturmadan bir NFT için meta veriler üretir. Birisi bu NFT’yi satın aldığında, resmi olarak basılıyor ve ortaya çıkan gaz ücreti alıcıya aktarılıyor. Ücretlerin kreasyonlarınızı satın almaya çalışan insanları şaşırtabileceğini unutmayın. Böylece, mint etme ücretlerinden kurtulurken, kaçırılan satışlar ve portföy fırsatları açısından ödeme yapabilirsiniz.

Hoşunuza gidebilir
youtube banner