Tatil modundan çıktığımızda dikkatimizi başka bir duruma çeviririz, yeni yıl kararları almak. Bunlar yeni yerleri görmek, hayal kırıklıklarını gidermek veya yeni bir yolculuk için umut yaratmak gibi ilham verici şeylerdir.

Hedef belirlemek ruh sağlığı için iyi olsa da çoğu zaman neredeyse yapması imkansız istekler kurarak başarısızlığa sürükleniriz. Bu durum hüsran yaratıp özgüvenimizi sarsabilir. Bununla birlikte planlara bağlı kalmanın anahtarı motivasyonda yatar.

Neyse ki pozitif ve üretken kalmanın önemli ve etkili bazı yolları var. Kendiniz için belirlediğiniz büyük veya küçük her türlü hedefi başarmak bunlar arasında yer alıyor. Sizler için denenmiş ve gerçekten işe yarayan stratejileri derledik.

1. Bilişsel yeniden yapılandırmayı uygulayın

Terapistlerin bilişsel-davranışçı psikolojide danışanlarının bakış açılarını değiştirmelerine yardımcı olmak için kullandıkları araçlardan biri bilişsel yeniden yapılandırmadır. Bu, düşüncelerinizin nasıl ve ne zaman mutludan üzgüne geçtiğini belirlemeyi ve daha sonra yeniden çerçevelemeyi içerir.

Örneğin, hedefiniz diyetinize daha fazla sebze ve kepekli tahıl eklemek olduğunu düşünün. Bunu birkaç hafta için kolay ve eğlenceli buluyorsunuz ancak sonra pizza için can atıyorsunuz ve bir paket sipariş vermeye karar veriyorsunuz. İnsan olduğunuzu, bazen peynirli, tepesi serpilmiş dilimler yiyeceğinizi ve bazen de salatayı tercih edeceğinizi kabul etmek yerine, “ya ​​hep ya hiç” davranışına girersiniz (“Açıkçası asla başaramayacağım”. her zaman en sağlıklı seçeneği seçemiyorum, bu yüzden artık denemeye gerek yok”). Yani hedeften tamamen vazgeçiyorsunuz. Bu yaygın bir alışkanlıktır, ancak sağlıklı veya yararlı değildir.

O cesareti kırılmış, ya hep ya hiç zihniyetine tam olarak ulaştığınızda, tam olarak tecrit ettiğinizde, bilişsel yeniden yapılandırmanın ikinci kısmı gelir: bu düşünceleri daha gerçekçi olanlarla değiştirmeye çalışmak. Yukarıdaki örneğe bağlı kalarak, bu, “Dün gece gerçekten pizzadan keyif aldım ve sabahları besleyici yulaf ezmesi ve meyvemi dört gözle bekliyorum” gibi görünebilir, “Kararımda başarısız oldum ve yapacağım. asla başarılı olamam.” Kulağa basmakalıp geliyor, ama hayat gerçekten dengeyle ilgilidir (kimse akşam yemeğinde her zaman buğulanmış sebzeleri yiyemez).

Düşüncenizi daha sağlıklı olacak şekilde değiştirebilirseniz, motive ve kararlı kalma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Düşünceleri bilinçli olarak daha orta bir bakış açısına dönüştürebilirsiniz, böylece hedeflere bağlı kalma motivasyonunu engelleyebilecek duygusal olarak ateşlenme ihtimaline karşı mantıklı kalırsınız.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner