Genel kanıya göre sıkı çalışarak almış olduğunuz A notlu bir diploma size süper bir iş ve dolgun bir maaş sağlayabilir.
Fakat gerçekler pek de öyle değil. Birçok pozisyonda diploma aransa da diploma notuna bakılmıyor. Mezun olduktan sonra önemli olan tek şey sizin bilginiz ve sisteme uygun şekilde nasıl çalıştığınız oluyor. Peki dönem sonunda zar zor C notu alan öğrenciler nasıl oluyor da daha sonra çok başarılı oluyorlar?
İşte “C” notlu öğrencilerin dünyanın en başarılı insanları olmasının 7 sebebi:
1. Diğerlerinden önce ne istediklerini anlarlar
C notlu öğrenciler gereksiz derslerle fazla vakit harcamazlar.
Bir teknisyen olmaya çalışıyorsanız, doğal olarak, kültüre ve yaz deneyiminize ilişkin yüzlerce can sıkıcı deneme yazmanız gerekmez.
Onlar zorunlu dersleri almak yerine, meslekle ilgili faydalı olabilecek konulara odaklanmayı tercih ederler. Dünyaca ünlü yenilikçi ve girişimci Steve Jobs hiçbir zaman üniversiteyi bitirmedi ve sevdiği şeye odaklanması sayesinde bilişim endüstrisinde zirveye çıktı. Stanford mezunları için yaptığı meşhur konuşmasında “Başarılı olmanın tek yolu yaptığınızı şeyi sevmektir. Aramaya devam edin, yetinmeyin” sözünü vurgulamıştır.
2. Birinci elden tecrübeye sahip olurlar
C notlu öğrencilerin çoğu akranlarına göre daha erken iş hayatına atılmıştır. Bu nedenle de bir yandan çalışıp para kazanırken bir yandan da okula gittikleri için notları diğer öğrencilerden biraz daha düşüktür. Fakat bu sayede en iyi öğrencinin bile sahip olmadığı, notlarla ölçülemeyecek bir tecrübeye sahip olurlar. Hepimizin bildiği gibi iş başvurularında da tecrübe konuşur!
3. Ağ kurmaya başlarlar
A notlu öğrenciler gereksiz derslerden yüksek not almak için odalarına kapanmış çalışırken, C sınıfı öğrencileri hergün tonlarca işe yarar okuma yapıp düzinelerce insanla iletişim kurarlar. Gerçek hayatta, güçlü insanlar tanımanın ve insanlarla iyi iletişim kurabilmenin kariyerlerinde büyük fark yaratacağını bilirler de ondan.
4. Hayattan nasıl zevk alacaklarını bilirler
Üniversitede partilere giderler ve bazı dersler biraz akşamdan kalma gelebilirler ama umurlarında değildir, hayatlarından zevk alırlar. Aynı durum iş hayatlarında da geçerlidir. Basit ve düz bir mantık: mutlu insanlar mutsuz insanlardan daha başarılı olurlar. Çünkü etraflarını ve takım arkadaşlarını da aynı şekilde olumlu etkileyerek onların da morallerini yüksek tutarlar. Bu da tüm patronların çalışanlarında aradığı bir özelliktir. Stresli, negatif, mutsuz insanlar ne kadar zeki olurlarsa olsunlar aday listelerinde üst sıralarda yer alamazlar.
5. En basit çözümleri bulurlar
Milyarder bilgisayar uzmanı Bill Gates de üniversite notları hiç parlak olmayan fakat dünyaca başarılı olmuş insandan biridir. Düşük notlarına rağmen dev bir bilişim şirketi olan Microsoft’u kurmayı başarmıştır. Bill Gates diğerler insanlardan farklı olarak çok açık görüşlüdür ve hiçbir zaman not ortalaması ve diplomaya bakmaz. Hatta tam aksine, kutunun dışında düşünmenin önemini belirterek “Zor bir işi yapmak için her zaman tembel bir insanı tercih ederim. Çünkü o mutlaka işi yapmanın en kolay yolunu bulacaktır”.
6. Hayallerinin peşinden giderler
Başarının çoğu sevdiğin işi yapmaktan gelir. Üniversiteye girdiğimizde çok genç olduğumuz için tam olarak ne istediğimizi bilmeyiz.
Bu yüzden de 18 yaşında verdiğiniz kararları, daha da kötüsü ailenizin sizin yerinize vermiş olabileceği kararları, hayatınız boyunca uygulamak zorunda olmadığınız bilmek önemlidir. İlaç sektöründe devrim yapan en genç kadın milyarder Elizabeth Holmes‘u ele alalım. Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Stanford’u bırakmış. Bir diğer çarpıcı örnek ise herkesin çok yakın tanıdğı Richard Branson. 15 yaşında okulu bırakan Branson şu anda günümüzün dev havayolu firmalarından Virgin’in kurucusu ve yöneticisi.
7- Mücadelenin ne demek olduğunu bilirler
Başarı için duygusal zeka, azim ve tutku kadar başarısızlığın da üstesinden gelebilmeyi bilmek gerekiyor. Üniversitedeki not ortalamanız ne olursa olsun hayatta hep inişler ve çıkışlar olacak. C notlu öğrencilerin daha başarı olmasının bir sebebi de mücadelenin ne olduğunu bilmelerinden geçiyor. Bir yandan sınavları geçerken diğer yandan da kendi işini kuracak parayı bulmaya çalışırken bu mücadele ile erkenden tanışmış oluyor.
Günün sonunda, notlar sadece birer rakamdır, harftir. Gerçek başarı insan olabilmektir. Üniversiteden düşük notlarla mezun oldum diye üzülmeyin. Gerçek hayat sınıftan dışarı adımınızı attığınız zaman başlar. Onda sınıfta kalmamaya bakın!