Uzmanlar, iş aramanın geçiş doğasının kafa karıştırıcı olabileceğini ve sizi dolandırıcılıklara karşı daha savunmasız bırakabileceğini söylüyor.
İş arama sürecinde hangi adımın çok önemli olduğunu ve sizi bir dolandırıcılık iş teklifine yönlendirebilecek diğer kırmızı bayrakları öğrenmek için okumaya devam edin.
Mülakatsız bir işi asla kabul etmeyin
İş dolandırıcılığı yaygın bir sorun, çünkü dolandırıcıların genellikle gerçek işe alım yöneticilerinin uygulamalarını inandırıcı bir şekilde taklit ettiği görülmektedir. Dolandırıcılar, meşru işverenlerin yaptığı gibi iş ilanlarını çevrimiçi olarak (reklamlarda, iş sitelerinde ve sosyal medyada), gazetelerde ve bazen TV ve radyoda ilan eder. Size bir iş sözü verirler, ancak istedikleri şey paranız, zamanınız ya da kişisel bilgilerinizdir.
Uzmanlar, mülakata girmediyseniz asla bir işi kabul etmemeniz konusunda ısrar ediyor. Dolandırıcılar şehir dışında olduklarını, çok meşgul olduklarını veya sizinle telefonda ya da şahsen konuşmamak için başka bir bahaneleri olduğunu söyleyebilirler.
Görüşmeler asla mesajlaşma servisleri üzerinden yapılmamalıdır
İş etkileşimlerimiz giderek daha fazla çevrimiçi gerçekleşiyor olsa da uzmanlar, bir iş görüşmesinin bir mesajlaşma servisi üzerinden gerçekleşmesi durumunda neredeyse kesinlikle bir aldatmaca olduğunu söylüyor. Elbette istisnalar vardır. Burada genele ve verilere dayanarak ilerliyoruz.
İnternet güvenlik şirketi Norton, ” Meşru şirketler Google Hangouts, Skype, Yahoo Messenger veya Facebook Messenger gibi mesajlaşma hizmetleri aracılığıyla iş görüşmeleri yapmayacak. Ancak dolandırıcılar bu hizmetleri kullanabilir” diyor. Norton bir uyarıda bulunuyor: Meşru işverenler çevrimiçi görüşmeler yaptığında, genellikle kendi kurum içi mesajlaşma platformlarına bir bağlantı sağladıklarını veya bir video görüşmesi ayarladıklarını söylüyorlar. Ancak, şirket size yabancıysa veya görüşmecinin temsil ettiğini iddia ettiği şirketle yasal olarak ilişkili olduğunu doğrulamakta zorluk çekiyorsanız, dikkatli olun.
İş arama sırasında kişisel bilgileri paylaşmayın veya para ödemeyin
Bu para ödeme durumu genelde ajans vs. organizasyonlarda görülür. Üyelik veya fotoğraf vs. adı altında toplanan bu paralar genelde amacına uygun kullanılmıyor.
Bir iş ararken, bir birey veya başvuru formu sizden banka hesap bilgilerinizi veya kimlik numaranızı direkt ve hemen vermenizi isterse, bu önemli bir tehlike işareti olarak kabul edilmelidir. Bunun bir özgeçmiş kontrolü veya ödeme için doğrudan ödeme ayarlamak için olduğunu söyleyebilirler, ancak bu kişisel bilgileri bilen herkes hesaplarınıza erişebilir veya sizin adınıza yeni hesaplar açabilir. Norton’a göre, meşru şirketler “bir iş teklifini kabul edene ve istihdam formlarınızı imzalamak için İK ile görüşene kadar bu bilgileri istemez.” Bu bir dolandırıcılıksa, sözde işe alım müdüründen duyacağınız son şey bu olabilir. Şirketin sitesinde “Bu bilgiyi sağladıktan sonra kayboluyorlar ve o iş görüşmesine asla ulaşamıyorsunuz” diyor.
Her zaman araştırmanızı yapın
Herhangi bir iş teklifinde ilerlemeden önce, şirket ve oradaki bağlantınız hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanız önemlidir. Sizi işe alan şirketin veya kişinin adının yanı sıra ‘dolandırıcılık’, ‘inceleme’ veya ‘şikayet’ kelimelerini arayın. Diğer insanları dolandırdıklarını öğrenebilirsin.
Son olarak, bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa içgüdülerinize güvenin. Bir iş, az iş için yüksek ücret vaat ediyorsa, temkinli olun. Bu, iş dolandırıcılığının yaygın bir işaretidir. Aynı dolandırıcılar bir iş teklif etmeden önce kişisel bilgilerinizi isterlerse? Görüşmeyi sonlandırın.