Yoğurdun sulanması aslında kötü bir şey değil ama sabah atıştırma yaparken yoğurt kasenizde sıvı görmekte istemeyebilirsiniz.

Suya benzeyen ama aslında peynir altı suyu proteini olan bir katman bulmak için bir yoğurt kabının kapağını açtıysanız, bunun neden orada olduğunu merak etmiş olabilirsiniz.

Öncelikle yoğurttaki suya peynir altı suyu ismi veriliyor. Peynir altı suyu yoğurttaki süt pıhtılarından doğal olarak ayrılmaktadır. Peynir altı suyu, süt ürünlerinde bulunan ana proteinlerden biridir ve proteinlerin vücutta gerçekleştirdiği işlevleri yerine getirmeye yardımcı olan esansiyel amino asitleri içerir.

1. Yoğurt neden sulanır?

Yoğurt neden sulanır öncelikle bunu bir açıklayalım. Normal yoğurt, sütün ısıtılması, soğumaya bırakılması ve ardından fermantasyon için faydalı bakterilerin eklenmesiyle yapılır. Isıtma işlemi sırasında peynir altı suyu proteinleri denatüre edilir, su bağlama kapasiteleri artar ve yoğurdu daha sıkı hale getirmek için diğer süt proteinleri ile kolayca kümelenmelerine izin verilir.

Yoğurt daha sonra kalın, sıkı bir doku oluşana kadar dinlenmeye bırakılır. Bununla birlikte, zaman geçtikçe ürün içinde sıkışan peynir altı suyu bir tür sıkım gibi ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca, peynir altı suyunun bir sıvı tabakası oluşturarak, yoğurt kabının dışına veya üst kısmına doğru hareket etmesi için gidecek bir yere ihtiyacı olduğunu da söyleyebiliriz.

Yoğurtta ne kadar peynir altı suyu ayrılmasının meydana geldiğine katkıda bulunan birkaç farklı faktör vardır. Dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri, üründe ne kadar protein olduğudur. Protein miktarının arttırılması, jel sertliğini arttırır ve yaygın olarak sinerez olarak adlandırılan peynir altı suyu ayrılmasını azaltır.

Şimdi yoğurttaki sıvıyı yani peynir altı suyu nasıl değerlendirilir ona geçelim. Sonraki butonuna tıklayarak okumaya devam edin.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner