Şeker insanların yemekten en zevk aldığı besinler içinde yer alıyor. Şeker meyve ve sebze içinde, sütün içinde doğal olarak bulunmaktadır. İnsan beyni için ve organların çalışması için bu doğal şekerin vücudumuzda bulunması gerekiyor ve tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Ancak şeker kamışından rafine şeker yani beyaz sofralık şeker olarak da bulunmaktadır. Bu şeker insan sağlığı için zararlı olan kısma girmektedir. Özellikle aşırı tüketimi şekerin zararları olarak birçok kronik hastalığa ve obeziteye neden olmaktadır. Vücut yüksek oranlarda alınan şekerleri kaldıramaz. Bu yüzden de çeşitli reaksiyonlar gösterir.
Fazla Şeker Tüketiminin Yan Etkileri
Kalp Sağlığına Etkileri
- Şeker kullanımı sanılanın aksine kalbe de oldukça zarar veriyor. Kalp hastalıklarına yakalanmada yağ ve tuzun yanı sıra şekerinde büyük katkısı vardır. Yapılan son araştırmalara göre fazla tüketilen şeker insan kalbinin pompalama işlemini etkilemektedir ve kalpte arızalara neden olmaktadır.
- Şeker kalp açısından en temel zarar olarak kalp krizine neden olan kötü huylu kolesterol ve bir çeşit yağ asidi olan trigliseritlerin artmasına neden olmaktadır.
Kilo Üzerine Etkileri
- Fazla tüketilen şekerin zararları içinde yemeklerde, tatlılarda, çay ve kahvelerde düzeli ve aşırı şekilde şeker tüketimi öncelikle kişilere fazladan ortalama 500 kalori aldırmaktadır.
- Çağımızda en çok görülen sorunlar arasında yer alan göbel ve bel çevresi yağlanmasının en büyük nedenlerinden birisi fazla miktarda şeker tüketilmesidir.
- Tüketilen bu şekerlerin en büyük oranı ise şekerli içecekler, şekerli kahve ve şekerli çaydan gelmektedir.
- Tüketilen bu sağlıksız şekerler insan vücudunda en çok bel ve göbek çevresinde yağlanma ile kendini gösterir ve en tehlikeli olan şişmanlık tarzına neden olur.
Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileri
- Aşırı tüketilen rafine şeker bağışıklık sistemini öldürüyor.
- Vücudumuzda hastalıklara karşı savaş görevi gören bağışıklık sisteminin en büyük düşmanı şüphesiz şeker tüketiminden geçmektedir.
- Bağışıklık sistemindeki bakteri, parazit ve virüslere karşı mücadele eden hücrelerin ölmesine neden olmaktadır.
Şeker tüketimi tam olarak sessiz bir katildir. Zamanla vücut içinde zararlara nede olarak şekerin zararları kronik hastalıklara ve dolaylı olarak ölümlere neden olmaktadır. Her besinde olduğu gibi şeker tüketiminde de dikkat edilmesi ve mümkünse tamamen hayattan çıkarılması gerekmektedir.