Doğru beslenme, sahip olduğun yaşam kalitesi üzerinde doğrudan bir etki yaratır. Bu nedenle her vücudun ihtiyacına yönelik olacak şekilde çeşitli beslenme düzenleri oluşturulur.

Bu beslenme çeşitlerinden olan ketojenik diyet, yağ yakma amacı taşır ve düşük karbonhidrat tüketimine dayanır. Popülerliği günden güne artan keto diyeti nedir, haydi gel göz gezdirelim.

Kontrollü Bir Beslenme Tarzı için: Ketojenik Beslenme Nedir?

Ketojenik beslenme şeklini açıklayabilmek için öncelikle ketojenik ne demek, sorusunun cevabını vermek gerekir. Ketojenik, ketozis kelimesinden türeyen bir kelimedir. Ketozis, vücuda az bir miktarda karbonhidrat alımı ile birlikte vücudun enerji elde etmek için yağ yakması anlamını taşır. Peki adını buradan alan bir beslenme şekli olan ketojenik diyet ne demek?

Ketojenik beslenme, karbonhidrat ve proteinin kısıtlı olarak tüketildiği, diyet içeriğinin büyük bir kısmının yağlardan oluşturulduğu bir diyet programıdır. Metabolizmanın başlıca enerji kaynağı karbonhidrattır. Karbonhidrat tüketilmediğinde ise enerji sağlamak için vücut tarafından yağlar ve proteinler kullanılır. Bu nedenle karbonhidrat tüketimi en aza indirilip vücudun enerji kaynağının yağ olmasını sağlanır. Bu beslenme şeklinin, bedensel ihtiyacına uygun olarak, standart, döngüsel ve yüksek proteinli ketojenik diyet gibi türleri de bulunur.

Ketojenik Diyet Ne Gibi Bir Fayda Sağlar?

Ketojenik diyet, ya da bir diğer adıyla keto diyet, epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisi için ortaya çıkmış bir beslenme şeklidir. Bununla birlikte çeşitli rahatsızlıklar için oluşabilecek riskleri en aza indirmeye yardımcı olduğu da bilinir. Ancak bir diyetisyen gözetiminde ve doğru bir şekilde uygulandığı zaman istenilen sonuçlar elde edilebilir. Ketojenik diyet, ihtiyacına uygun olarak oluşturulan kontrollü beslenme süreci ile birlikte iştahının azalmasına, buna bağlı olarak sağlıklı kilo vermene yardımcı olur. Ketojenik diyet süresi boyunca daha az işlenmiş gıda ve şeker tüketimi yapıldığından dolayı sivilce ve akne gibi cilt sorunları üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Bu süreç içerisinde kan şekerindeki dengesizlik ortadan kalktığından, odaklanma, konsantrasyon ve fiziksel performans oranında da artış sağlanır.

Ketojenik Diyette Tüketmen Gereken Gıdalar Nelerdir?

Ketojenik diyet sırasında düşük karbonhidrat oranına sahip besinleri tüketmen ve karbonhidrat alımını günlük olarak 50 gramı aşmayacak şekilde yapman gerekir. Tüketebileceğin gıdaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Tuz, kekik, karabiber, kırmızıbiber gibi çeşniler,
  • Domates, soğan ve biber gibi düşük karbonhidrat değerine sahip olan sebzeler,
  • Balık, kırmızı et türleri ve tavuk eti,
  • Badem, ceviz, fındık, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi kuruyemiş çeşitleri,
  • Avokado, böğürtlengiller gibi meyveler,
  • Omega 3 içeren büyük yumurtalar,
  • Beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, mozarella gibi peynir çeşitleri,
  • Başta sızma zeytinyağı olmak üzere sağlıklı bitkisel yağların yanı sıra, katkısız tereyağı gibi katı yağları diyet esnasında tüketebilirsin.

Ketojenik Diyette Uzak Durman Gereken Gıdalar Nelerdir?

Ketojenik diyette karbonhidrat oranı yüksek seviyede olan yiyeceklerin mümkün olduğu kadar sınırlandırman gerekir. Aksi takdirde ketoz rejimine aykırı hareket etmiş olursun. Uzak durman gereken gıdalar ise şunlardır:

  • Makarna, pirinç, bulgur gibi buğday bazlı ürünler,
  • Alkollü içecekler,
  • Dondurma, kek, kola, meyve suyu, şekerli kahve, şekerli çay ve meyveli soda gibi şekerli yiyecek ve içecekler,
  • Çilek gibi meyvelerden küçük porsiyonlar haricinde olmak üzere meyveler,
  • Patates ve havuç gibi kök sebzeler,
  • Mercimek, bezelye, barbunya, nohut gibi baklagiller,
  • Mayonez ve ketçap gibi sağlıksız sos çeşitleri ketojenik diyet sırasında uzak durman gereken gıdalardır.

Eğer sağlıklı ve vücudunun ihtiyacına uygun olabilecek bir beslenme düzeni oluşturmak istiyorsan ihtiyacın olan tüm ürünler Juico’da seni bekliyor. Kendine bir iyilik yapmak için sen de Juico ürünlerini kolay bir şekilde keşfedebilir ve hemen satın alarak keyifle tüketebilirsin.

Sık sık kamp yapar. Editör.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner