Kanola yağı ve bitkisel yağ neden kullanılır. Kanola yağı ve bitkisel yağ arasındaki fark nedir? Nasıl saklanmalıdır ve daha birçok detayı öğrenin.
Belirli tarifler için hangi yağın daha sağlıklı veya daha iyi olduğunu merak ediyorsanız, kanola ve bitkisel yağlar arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Kanola yağı ve bitkisel yağ arasındaki fark nedir sorusunun cevabını sizler için hazırladık.
Kanola yağı nedir?
Kanola yağı, bitki melezlemesi yoluyla oluşturulan çeşitli kolza tohumlarından elde edilir. 1970’lerde Kanadalı bilim adamları tarafından, erusik asit ve glukozinolatlar adı verilen toksik bileşenler içeren kolza bitkisinin yenilebilir bir versiyonu olarak geliştirilmiştir.
Kanola yağı bir yemeklik yağdır, yani hafif bir tada sahiptir. Bir yemeğe ekstra lezzet katmak istemediğinizde veya yüksek ateşte bir şeyler pişirmek istediğinizde kullanmak harikadır. Doymuş yağ oranı düşüktür, trans yağ içermez ve birçok bitkisel yağa kıyasla iyi bir tekli doymamış yağ kaynağıdır (kalbiniz için iyi olabilir).
Şimdi bitkisel yağ konusuna kısaca değinelim. Okumak için sonraki butonuna tıklayınız.
Bitkisel Yağ Nedir?
Bitkisel yağ, teknik olarak tohumlardan, meyvelerin diğer kısımlarından elde edilen herhangi bir yağdır. Örneğin kanola, soya fasulyesi, üzüm çekirdeği, zeytinyağı ve avokado yağı “bitkisel yağ” kategorisine girer.
Bitkisel yağ aynı zamanda hafif bir tada ve yüksek duman noktasına sahip bir yağdır. Besin faydaları, bitkisel yağın içerdiği bileşenlere göre değişir. Örneğin, bakkaldaki bitkisel yağların çoğu mısır yağı, soya fasulyesi yağı veya karışımından yapılır. Soya fasulyesi bazlı bitkisel yağlar genellikle düşük doymuş yağ içerir ve trans yağ içermez, ancak kanola yağı bitkisel yağlar arasında en az doymuş yağa sahiptir.
Kanola yağı ve bitkisel yağ arasındaki fark nedir? Şimdi farka geçelim.
Duman noktasında hangisi iyi?
Yemeğin, yanma noktası olarak da adlandırılan duman noktası, bir yağın bozulmaya ve bozulmaya başladığı sıcaklıktır. Yağ, dumanlanma noktasından sonra ısıtıldığında, hoş olmayan kokulu bir mutfakla sonuçlanabilir ve yiyeceklere buruk, yanık bir tat katabilir.
Hem bitkisel yağ hem de kanola yağı nispeten yüksek bir duman noktasına sahiptir. Kanola yağının dumanlanma noktası 200 derecedir ve bitkisel yağ (mısır veya soya fasulyesinden yapıldığında) 250 dereceye ulaşabilir. Bu, sebze ve kanola yağını mutfakta hemen hemen her şey için kullanabileceğiniz anlamına gelir: derin kızartma, kızartma, sote, kızartma ve daha fazlası.
Kanola Yağı ve Bitkisel Yağı Değiştirebilir misiniz?
Evet! Kanola yağı gerektiğinde bitkisel yağ gibi kullanabilirsiniz ve bunun tersi de geçerlidir. Biraz farklı tatları olsa da, kızartma, soteleme, fırınlama vb. her ikisiyle de pişirdiğinizde sonuç aynı olacaktır. Doymuş yağ endişeniz varsa, kanola yağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde, bunları birbirinin yerine kullanabilirsiniz.
Yemeklik Yağınızı Doğru Şekilde Saklama
Hangi yağı kullanırsanız kullanın, şişelerinizi uygun şekilde saklamanız gerekir. Mümkünse yağınızı karanlık ve serin bir yerde saklayın. Düzenli olarak çok fazla bitkisel veya kanola yağı kullanmıyorsanız, hiçbir şeyin boşa gitmemesi için daha küçük şişeler satın alın. Çok uzun süre saklandığında, yağ oksitlenebilir ve sertleşebilir, bu nedenle yağınız kötü kokuyorsa (ve bunu anlayabileceksiniz), kullanmayın. Pişirme Spreyi ile İlgili Bilmeniz Gereken 5 Pratik Bilgi