Kalbi genç tutmanın önemi hayatidir. Kalbinizin erken yaşlanmasını önlemek için yapabileceklerinizi öğrenin ve bunlara dikkat edin. Her geçen doğum gününde kalbinizin sizinle aynı yaşa geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak gerçekte kalbiniz bazen sizden daha hızlı yaşlanabilir.
Alanında Uzman bir Kardiyolog doktor kalbinizin zamanla nasıl yaşlandığını, erken yaşlanıp yaşlanmadığını nasıl anlayacağınızı ve kalbinizi sağlıklı ve genç tutmanın yollarını açıklıyor.
Kalbi genç tutmanın yolları var bunları önemseyin ve harekete geçin.
Kalbimin erken yaşlandığını nasıl anlarım?
Kalbinizin kronolojik yaşınızdan daha hızlı yaşlanması mümkün olduğundan, çevrimiçi bir kalp yaşı hesaplayıcısı aracılığıyla “kalp yaşınızın” ne olabileceğine dair bir fikir edinebilirsiniz. Bu, yüksek tansiyon, geçmiş sağlık sorunları ve aile geçmişi gibi farklı risk faktörlerine göre kardiyovasküler yaşınızı ölçmenin bir yoludur.
Bunun neden önemli olduğunu merak ediyor musunuz? Yaşlanan kalplerin daha sert, kireçlenmiş atardamarlara, kalınlaşmış ve sert kas dokusuna, iletim sistemlerinde anormalliklere ve işlevsiz kapakçıklara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Kalp yaşının ilerlemesi veya kalp hastalığı riskinin artması elbette kimsenin umduğu bir şey değildir; ancak iyi haber şu ki bu bilgileri bilmek sizin ve sağlık uzmanınızın gelecekteki sorunları önlemesine yardımcı olabilir.
Kalbinizin daha hızlı yaşlanmasıyla ilişkili riskler
Sağlık geçmişiniz gibi faktörler, sağlık uzmanınıza kalbinizin yaşı ve kardiyovasküler hastalık için genel risk durumunuz hakkında fikir verebilir. Ebeveynlerinizden miras aldığınız genler bir rol oynayabilir, ancak diğer yaşam tarzı faktörleri de önemlidir.
Bunlardan bazıları değiştirilemezken, çoğunluğunu yönetebilirsiniz. Bu risk faktörleri şunları içerir:
- Kronolojik yaş: Kalp hastalığı riski, kan damarlarınız sertleşmeye başladığında ve atardamarlarda ömür boyu biriken plak kan akışını engellemeye başladığında, 55 yaşından sonra artmaya başlar.
- Cinsiyet: Erkekler, kalp hastalığına kadınlardan yaklaşık 10 yıl daha erken yakalanırlar; kadınlar ise menopoza kadar (kalp hastalığı riskleri erkeklerle eşitlenmeye başladığında) östrojen sayesinde korunurlar.
- Aile geçmişi: Biyolojik babanız veya erkek kardeşiniz 55 yaşından önce, biyolojik anneniz veya kız kardeşiniz ise 65 yaşından önce kalp hastalığı teşhisi aldıysa, kalp hastalığı riskiniz daha yüksektir.
- Kan basıncı: Kan basıncının 120/80 mmHg’nin üzerine çıkması kalbinizi yaşlandırır.
- Kolesterol: Kolesterol seviyeniz ne kadar yüksekse, kalbiniz o kadar yaşlıdır.
- Sigara içmek: Herhangi bir sigara içmek, arada sırada bile olsa kalp krizi riskini artırır. Pasif içicilik de tehlikeli olabilir.
- Kilo: Aşırı kilo ve obezite kalbinizi yorar.
- Diyabet: Diyabet veya prediyabet , kalp sorunlarına yakalanma riskinizi artırır.
Doktor: “Ateroskleroz, kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküler hastalıkları önlemenin en önemli yolunun yaşam boyu sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek olduğunu biliyoruz ve hastalarımızın bunu başarmasına yardımcı olmak için ekip odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz” diyor. Kalp Sorunlarına Neden Olan 4 Şaşırtıcı Şey
Kalbinizi genç ve sağlıklı tutmanın yolları
Risk faktörlerinizi ve kalbinizin yaşını azaltmak için asla çok yaşlı değilsiniz. Kalbinizin genç kalmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Kronik hastalıklarınıza veya rahatsızlıklarınıza dikkat edin
Kan basıncınızı normal aralıkta tutmak riskinizi en aza indirebilir. Aynısı diyabet ve yüksek kolesterol için de geçerlidir. Tiroid hastalığı gibi diğer hastalıklar ve bazı ilaçlar kalbinizi zayıflatabilir. Düzenli kontroller yaptırın, sağlayıcınızın tedavi planını takip edin ve ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın.
Aktif kalın
Kalbinizin formda kalması için egzersize ihtiyacı vardır. Egzersiz kalbinizin pompalama gücünü artırır ve vücudunuzun her yerine oksijen taşınmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz ayrıca kilo ve kan basıncının kontrol altında tutulmasına yardımcı olur ve stresi azaltır.
Egzersizi zorlaştıran bir hastalığınız veya rahatsızlığınız varsa, yeteneklerinize daha uygun, modifiye edilmiş bir egzersiz programı arayın.
İyi bir diyet uygulayın
Kalbinize her gün özen göstermenin bir diğer yolu da sağlıklı bir diyet uygulamaktır. Bunun nedeni, yiyeceklerimizin çoğunun içeriklerinin kolesterol ve kan basıncı seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabilmesidir. Ancak cesaretinizi kaybetmeyin en sevdiğiniz yiyeceklerin hepsini tamamen ortadan kaldırmanız gerekmiyor.
Aslında, kalp dostu bir diyete sahip olmak tabağınıza tam tahıllar, sebzeler ve yağsız protein gibi daha fazla şey eklemek anlamına gelebilir. Trans yağlardan kaçınmayı ve doymuş yağları, tuzu ve rafine şekeri az miktarda tüketmeyi özen gösterin.
Sigarayı bırak
Kalbinizi korumak için bu kesinlikle gereklidir. Tütün çok bağımlılık yapar ve bırakmak zordur: Ortalama bir kişi başarılı olmadan önce yedi kez dener. Aynı anda üç farklı sigarayı bırakma yardımcısı kullanırsanız başarı şansınız artar.
Sağlık uzmanınıza bırakmak istediğinizi söyleyin ve bir plan isteyin kalbinize iyi bakmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Çok fazla alkol tüketmeyin
Alkol alımınızı azaltmak kalbinizi iyi durumda tutmanın bir diğer harika yoludur. Aşırı içki içmenin yüksek tansiyon, kardiyomiyopati ve daha yüksek felç riski gibi kardiyovasküler rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu görülmüştür. Genellikle, erkekseniz iki içkiden fazlasını, kadınsanız bir içkiden fazlasını aşmamak en iyisidir.
Hiç içmeseniz mükemmeldir. Alkol sağlığa zararlıdır.
Düzenli kontroller yaptırın
Bazen, ihtiyacınız olduğunu hissetmeseniz bile kalbinizin bir kontrole ihtiyacı olabilir. Bu nedenle, bir doktorun kan basıncınızı, trigliseritlerinizi, açlık glikozunuzu ve kolesterolünüzü test edebilmesi veya sahip olabileceğiniz herhangi bir semptomu tartışabilmesi için düzenli muayeneler yaptırmak iyidir.
Bu şekilde sağlık uzmanınız, ciddi sorunlara yol açmadan önce kalp sorunlarını belirlemenize yardımcı olabilir.
Olağandışı semptomları görmezden gelmeyin
Düzenli kontroller yaptırmak önemli olsa da, vücudunuz size bir şeylerin ters gittiğini söylediğinde onu dinlemeniz de çok önemlidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız derhal bir sağlık uzmanına başvurun:
- Nefes darlığı
- Bacaklarınızda şişlik
- Göğüs ağrısı
- Açıklanamayan yorgunluk
- Egzersiz toleransında ani değişiklik
- Kalp çarpıntısı
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Baş dönmesi
Yaşlandıkça kalbiniz biraz daha fazla bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyabilir. Ancak kalbinizi genç ve sağlıklı tuttuğunuzdan emin olmanın yolları vardır. Sağlıklı alışkanlıklar edinerek ve vücudunuzu dinleyerek kalbinizin güçlü kalmasına yardımcı olursunuz. Herhangi bir özel kalp rahatsızlığınız varsa, kalbinizi sağlıklı tutmanın en iyi yolları hakkında sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.