Köpek sahiplenmek sizin için sıra dışı bir deneyim olabilir. Çünkü, köpekler oldukça sevimli ve sadık arkadaşlardır.
Eğer bir köpeği sahiplenme planınız varsa, uzun ve sağlıklı bir arkadaşlık için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Bu makalede köpek bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili pek çok ipucu bulabilirsiniz.
Köpeği Sahiplenme Öncesi Hazırlık
- Köpeğiniz İçin Bir Yaşam Alanı Belirleyin
Köpeğinizi eve getirmeden önce karar vermeniz gereken ilk konulardan biri, köpeğinizin zamanını nerede geçireceğidir. Evin hangi alanına gireceğine izin vereceğinizi mutlaka belirlemelisiniz.
Köpeğinizin yemek, uyumak ve oyun oynamak için geniş bir alana ihtiyacı olacaktır. Başlangıçta, köpeğinizin davranışlarını daha iyi tanıyana kadar erişebildiği alanları sınırlandırmak isteyebilirsiniz. Köpeğinizi ilk etapta mutfak ve banyo gibi temizlenmesi zor alanlardan uzak tutmanız gerekir.
Bazı insanlar, köpeklerinin yatakta yanlarında uyumasını isterken, bazıları ayrı uyumaları için bir köpek yatağı almayı tercih eder. Ancak, köpeğinizin yatağınızda uyumasına izin verdiğinizde, onu sonradan kendi başına uyumaya alıştırmanız çok zor olur. Köpeğinizin oyun alanı da onun cinsine ve büyüklüğüne göre değişir.
- Köpeğinizin İhtiyaçlarını Hazırlayın
Yeni bir köpek sahiplendiğinizde bazı malzemeleri ile birlikte gelebilir. Ancak, genelde bunları sizin temin etmeniz gerekir. İlk etapta tasma, oyuncak, mama ve su kabı gibi malzemeleri satın almalısınız. Köpeğinizin hangi mamayı yediğini biliyorsanız, ilk başta aynı mamayla beslemeye devam etmeniz daha doğrudur.
Köpeğiniz için ortam değiştirmek başlı başına stresli bir durumdur. Yiyeceğini değiştirmek de köpeğinizin daha fazla strese girmesine yol açabilir. Yine de daha sonra yiyeceklerini değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunu da yaklaşık 1 hafta içerisinde ve kademeli olarak yapmalısınız. Böylece, köpeğinizin ishal ya da karın rahatsızlıkları gibi problemler yaşamasını önleyebilirsiniz.
Köpeğin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması
- Beslenmesi İçin Kaliteli Mama Tercih Edin
Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişimi için en iyi köpek maması ile beslemeniz gerekir. Kalitesiz bir mama kullanmak, çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
Dilerseniz köpeğiniz için kendiniz de mama hazırlayabilirsiniz. Köpeğinize şeker ve çikolata gibi yiyecekleri asla vermemelisiniz. Bunlar zamanla köpeğinizin sağlığına zarar verebilir. Ayrıca, köpeğinizi mümkünse 1 yaşına kadar özel köpek mamaları ile beslemeniz daha doğru olur.
- Köpeğinizin Beslenme Düzenini Ayarlayın
Köpeklerin beslenme ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Köpeğiniz eğer 1 yaşından küçükse her gün birkaç öğün yemek yemesi gerekir. Ancak, çoğu köpeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda öğün sayısı azaltılabilir.
Bazı köpekler yaşlandıkça ve genellikle daha az aktif olduklarından, günde yalnızca bir kez yemek yemek istemeleri normaldir.
Ayrıca, köpeğinizi her gün aynı saatlerde beslemeye dikkat etmelisiniz. Böylece, köpeğiniz yemek saatini ve ne kadar yemesi gerektiğini anlayabilir.
Köpeğinizin iştahını ve hangi yiyeceklerden hoşlandığını tespit etmelisiniz. Köpeğinizin tükettiği miktarın yeterli olup olmadığını kilosu veya görünümünden anlayabilirsiniz.
Köpeğiniz için düzenli bir beslenme programı belirlemeniz gerekir. Eğer köpeğiniz fazla kilolu ise beslenme miktarlarında bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Ancak, öncesinde mutlaka bir veterinere danışmalısınız.
- Köpeğinizin Suyunu İhmal Etmeyin
Köpeğinizin su kabını daima suyla dolu tutmalısınız. Köpeklerin susadıklarında istedikleri kadar su içmelerinde hiçbir bir sakınca yoktur. Ayrıca, sıcak günlerde suyun içerisine birkaç buz küpü atabilirsiniz.
- Her Gün Egzersiz Yapmasını Sağlayın
Köpeklerin mutlu ve sağlıklı olmaları için rahatça koşup oynayabilmeleri gerekir. Bu yüzden, köpeğinizi her gün en az 30 dakika yürüyüşe çıkarmalısınız. Fakat, köpeğiniz çok fazla enerjik ise bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz.
Köpeğinizin rahatlaması için onu sadece gezmeye çıkarmak yeterli bir egzersiz değildir. Köpeğinizin cinsi, yaşı, genel enerji seviyesi ve sağlık durumu ihtiyaç duyduğu egzersiz miktarını da belirler. Haliyle daha genç ve enerjik türlerin daha fazla egzersiz yapması gerekir.
Köpeğinizle oyunlar oynayarak etkileşim kurmak, onun fiziksel ve zihinsel olarak uyarılmasını sağlar. Ayrıca, sizinle köpeğiniz arasındaki ilişki de güçlenir.
Köpeğin Sağlığının Korunması
- Köpeğinizin Tüylerine Bakım Yapın
Her köpek cinsi için farklı bakım yöntemleri uygulanmalıdır. Fakat, genel olarak köpeğinizin tüylerini dökmelerine yardımcı olmak için haftada bir kez ya da daha fazla fırçalamalısınız.
Uzun tüylü köpekler, karışıklık oluşmaması için çok daha sık fırçalanmalıdır. Eğer, köpeğinizin tüyleri çok uzunsa, özellikle yaz mevsiminde tüylerini mutlaka kısaltmalısınız. Ancak, bu işlemleri yaparken köpeğinizin üzerinde kene ve pire olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
- Köpeğinizi Ayda En Az Bir Defa Yıkayın
Köpekler, aslında çok sık yıkanma ihtiyacı duymaz. Fakat, üzerleri çamurlandığında ve kötü kokmaya başladıklarında köpeğinizi mutlaka yıkamanız gerekir.
Köpeğiniz yıkarken ılık su ve cildini tahriş etmeyecek yumuşak ve doğal bir şampuan kullanmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca, banyo esnasında köpeğinizin üzerinde onu rahatsız eden kesik veya beze gibi bir problem olup olmadığını fark edebilirsiniz.
- Rutin Veteriner Kontrollerini İhmal Etmeyin
Hayvanlara düzenli bir şekilde veteriner kontrolü yaptırmak sorunları daha önceden önlemeye ya da tespit etmeye yardımcı olur. Rutin veteriner muayenelerinde köpeğinizin dışkı kontrolü dahil pek çok açıdan kontrolü yapılır. Veteriner, aynı zamanda bazı sorunlardan şüphelenirse kan tahlili de isteyebilir.
Veteriner muayenesinde köpeğinizin göz, ağız, diş, ve kulak kontrolleri yapılarak olası problemlerin önceden tespit edilmesi sağlanır. Ayrıca, veteriner tarafından köpeğinizin tüm aşılarının yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. İhtiyaç duyması halinde, veteriner, köpeğiniz için bazı ilaçlar önerebilir.
Köpeğin Eğitilmesi
- Köpeğinize Öncelikle Tuvalet Eğitimi Verin
Yeni bir köpek sahiplendiğinizde onu pratik yöntemlerle eğitmeye çalışmalısınız. Köpeğinize, ilk etapta tuvalet eğitimi vermeniz gerekir.
Her yaştan köpek, doğru yöntemlerle kolayca eğitilebilir. Bu süreçte, ilk olarak köpeğinizin gideceği alanları sınırlamanız gerekir. Böylece, köpeğiniz kendisi için ayrılan alanın farkına varır.
Köpeğinizi, tuvalet için sabah saatlerinde ve akşam saatlerinde dışarı çıkaracak şekilde bir program yapabilirsiniz. Ancak, yavru köpekleri ilk etapta çok daha sık dışarı çıkarmanız gerekir. Çünkü, onların çok daha sık tuvalet ihtiyaçları gelir.
- Çok Fazla Havlamaması İçin Eğitin
Havlamak, köpeklerin kendi aralarında iletişim kurmalarına yardımcı olan normal bir aktivitedir. Ancak, çok fazla havlaması çoğu köpek sahibi gibi sizi de rahatsız edebilir.
Köpeğinizin çok fazla havlamasını önlemek için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin; ışıkları kapatmak, sakinlesene kadar sessiz bir odaya kapatmak veya oyun ve egzersiz süresini artırmak gibi yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, havlamaması durduktan sonra köpeğinizi ödüllendirmek de bu davranıştan vazgeçmesine yardımcı olan etkili bir çözüm yoludur.
- Köpeğinize Bazı Komutlar Öğretin
Köpeğinize zamanla “gel, git, otur ve kalk” gibi komutlar vererek, bu komutları öğrenmesini sağlamalısınız. Bu komutlar, köpeğinizin dışarıda tasmasız dolaşmasını ve sizden fazla uzaklaşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, bu komutlar sayesinde köpeğiniz ile daha iyi etkileşime girebilir ve onunla eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.
- Köpeğinize Oyun Oynamayı Öğretin
Köpekler, genellikle dost canlısı ve iyi huyludur. Özellikle, çocuklarla çok daha eğlenerek oynarlar. Ancak, bazı köpekler oyun oynarken kaşımayı ve ısırmayı çok sever. Bu nedenle, köpeğinizi en doğru şekilde eğitmeye çalışmalısınız.
Köpeğinizi nazikçe oynadığı zaman ödüllendirmeli, ısırmaya başladığında ise bu hareketini görmezden gelmelisiniz. Bu tavrınızda ısrarlı olursanız, köpeğiniz nazik olmanın daha eğlenceli olduğunu öğrenir.
Son olarak, bir köpeği sahiplenmek harika bir dostluğun başlangıcı olabilir. Bu dostluğu sürdürmenin en iyi yolu ise onun ihtiyacı olan bakımı en iyi şekilde vermektir.