Genellikle ojelerimizi çıkartmak için kullandığımız asetonu, evlerimizde inatçı lekeleri çıkartmak için de kullanabiliriz.
Aseton etkili bir temizleyici olabilir. Peki farklı alanlarda da faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz?
Asetonun etkili olduğu alanlardan sizin için bahsettik.
Sürtünme İzlerinden Kurutulun
Yüzeylerin üzerinde eşyaların sürtünmesi ile ortaya çıkan siyah lekelerden kurtulmanın en kolay yollarının başında aseton gelmektedir.Bunun için temiz bir bezin ya da kağıt havlunun üzerine birkaç çay kaşığı aseton dökmeniz ve kuvvetlice silmeniz yeterli olacaktır. Ardından da aseton kalıntılarının temizlenmesi için nemli bir bezle temizlenmesi gerekmektedir.
Kahve Lekeleri
Seramik, porselen ya da cam kahve fincanlarında yer etmiş olan kahve lekelerinin temizlenmesinde de aseton kullanılmaktadır. Bu lekelerden kurtulmak için bir veya iki çay kaşığı asetonun fincanın içine konulması ve ardında da sünger ya da bez ile ovulması gerekmektedir. Son aşamada da fincanın her zamanki gibi yıkanması yeterli olacaktır. Aloe Vera Jeli Nedir? Nasıl Saklanır?
Yapıştırıcı
Bir şeyler yapıştırmak için kullanılan süper yapıştırıcıların parmaklardan temizlenmeleri oldukça zordur. Elbette ki bu asetonsuz yapmaya çalışıyorsanız. Eğer bir pamuğun üzerine bir miktar aseton döker ve parmaklarınızı bu pamukla temizlerseniz hemen yok olduklarını görebilirsiniz.
Süper yapıştırıcıların kapağının açılmaması durumlarında da yine asetonun gücünden yararlanabilirsiniz. Bunun için kapağın etrafının asetonlu pamuk ile silmek yeterli olacaktır.
Boya Lekeleri
Yapılan badanadan sonra camlara ve yerlere sıçrayan boyaların çıkarılması için kullanılacak en uygun yöntemlerden birisi de asetondur. Bunun için aseton ile ıslatılmış olan pamuğun lekenin üzerine bir süre bastırılması ve ardından da kuru bir bezle silinmesi yeterli olacaktır. Metaldeki Pas Lekelerini Çıkarmanın Püf Noktaları
Plastikler
Saat kordonunda, mobilyalarda ya da herhangi sert plastik bir yüzeyde oluşan çiziklerin giderilmesi için de asetondan faydalanılmaktadır. Bunun için pamuklu çubukları hafif bir şekilde aseton ile ıslatılması gerekmektedir. Daha sonra dikkatli bir şekilde lekelerin üzerine uygulanması gerekir. Aseton plastiği nazik bir şekilde çözecektir. Ancak işlem sırasında dikkatli olunması gerekir. Aksi halde leke daha da kötüleşecektir.
Kişisel Bakım Aletleri
Kişisel bakımınızı gerçekleştirmek için kullanılan tırnak makasları, törpüler ya da tıraş makinelerinin dezenfekte edilme işlemlerinde de aseton kullanılmaktadır. Doğal olarak bakteri üretme eğiliminde olan bu metal aletlerin dezenfekte edilmesi için asetonlu pamuk ile sildikten sonra su ile durulanması gerekmektedir. Paslanmalarının önüne geçmek için ise durulamadan sonra kurutulmaları gerekmektedir.
Mürekkep Lekeleri
Kumaşlara bulaşan mürekkep lekelerinden kurtulmak için 1 ölçek aseton ile 2 ölçek suyun karıştırılması gerekmektedir. Daha sonrasında bu solüsyona lekenin bastırılması ve leke çıkana kadar beklenmesi gerekmektedir. Leke çıktıktan sonra ise her zamanki gibi kumaşlarınızı yıkayabilirsiniz.
Küvetler
Küvetlerde ya da fayanslarda oluşan sabun lekelerinin veya kahverengi lekelerin giderilmesinde de asetondan faydalanılmaktadır. Bunun için aynı miktarlarda su ve asetonun karıştırılması ve kirli yüzeye uygulanması gerekmektedir. Bir süre bekledikten sonra ise sert bir şekilde fırçalama yaparak lekelerin çıkarılması sağlanmalıdır.