Özellikle kanserle mücadele eden veya korunmaya çalışan herkesin sıkça duyduğu metastaz hakkında bilinmesi gereken çok şey var.
Son yıllarda hızla artan kanser hastalığının çeşitli tedavi çalışmaları sürse de, kanserli hücrelerin metastaz yapması durumunda hastalık daha farklı bir boyut kazanabiliyor.
Peki kansere yeni bir boyut kazandıran metastazla ilgili ne kadar şey biliyoruz?
1. Metastaz nedir?
Kanser hücrelerinin çoğalmaya başladığı organların dışına çıkarak diğer organlara sıçraması, yayılmasına metastaz denir. Metastaz, tümörlerin yalnızca kanser hücresinin ilk kez kendini var ettiği organlarda değil bunun dışındaki organlara da yayılması olarak da tanımlanabilir.
Kanser hücreleri kan ve lenf damarları( lenf adı verilen sıvı, kılcal damarlarla hücreler arasında bağlantı kuran yapı) ile diğer organlara sıçrayabilir. Metastazın temelini oluşturan bu durum ilk kanser hücresinin bulunduğu organ dışında tüm organlara ulaşabilmesine ortam sağlar.
Metastaz yapan bir hücrenin izlediği yollar:
- Kanser hücreleri ilk ortaya çıktığı organ üzerinden kan ve lenf sistemine ulaşır
- Kan ve lenf damarları üzerinde yeni organlara taşınır ve beslenebileceği ortamı yaratmaya çalışır.
- Taşındıkları bölgede büyüme ve çoğalması için uygun şartlar oluşmuşsa yayılmaya başlar.
Metastaz yapan her hücre kanserin yayılmasına neden olmaz. Önemli bir kısmı başka bir organa yerleşme sürecinde bağışıklık sistemine yenik düşer. Metastaz yapan hücrenin diğer organda büyüme ve çoğalması başladığında metastatik kanser oluşmaya başlar.