Corona virüsü vakaları artmaya devam ediyor. Dünya çapında 7000 üzerinde vaka gözlenirken Çin’de en azından 170 kişinin bu hastalıktan öldüğü yetkililerce bildirildi.
Doğal olarak enfeksiyon riski nedeniyle insanlar gittikçe endişeleniyor. Ayrıca grip döneminin ortasında olmamız nedeniyle yüz maskeleri oldukça popüler olmaya başladı.
Corona virüsünün çıktığı Çin’in Wuhan kentinde çekilen bu fotoğrafta çoğu kişi yüz maskesi kullanıyor. Ancak
Peki salgın sırasında maske gerçekten işe yarıyor mu?
Doktorların bu konuda neler düşündüğünden bahsedeceğiz.
Sorunun cevabı düşündüğünüzden daha karmaşık. Bulaşıcı hastalıklar Uzmanı Doktor Amesh A. Adalja “Yüz maskeleri solunum yoluyla bulaşan birçok hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir” diyor.
Bu hastalıklar taşıyıcı hastadan hava yoluyla öksürerek, hapşırarak, virüsün bulunduğu bir yüzeye dokunup ardından yüzünüze, burnunuza, gözünüze dokunmanızla bulaşıyor.
“Eğer maske takarsanız hastalığa ait damlacıklarının yere düşmeden önce yüzünüze veya ağzınıza çarparak size bulaşmasını önlemiş olursunuz” diyor Dr. Adalja.
Bir başka doktora göre ise durum farklı!
Farklı bir Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Doktor William Schaffner ise doktorların bu maskeleri kullanma konusunda eğitimli olduğu ve düzenli kullandıklarını ancak halkın bu konuda yeterince bilgili olmadığını söylüyor. Ve bu maskeler doğru kullanmadığında, maskenin altına elimizi soktuğumuzda bizi hasta olmaktan korumayacağını söylüyor.
Ayrıca uzun süre kullanımda maske takmak rahatsız edici ve yorucu olabiliyor, “Bu maskeler günde 8 saat takmak için dizayn edilmemiş” diyor.
Ancak bir yetenekleri olduğu kesin: Maske takmak ağzınıza ve burnunuza, elinizle direk müdahale etmenizi engelleyerek bir koruma sağlıyor.
Yüz maskesinin modeli önemli mi?
ABD Merkez sağlık güvenliği kurumu şuan için halkın viral enfeksiyonu önlemek için maske kullanmasını önermiyor. Ancak aynı organizsyon Corona virüsü bulaşmış kişilerin ve aynı evde yaşayanların maske takmasını öneriyor. Hastalığa sahip kişi maskesiz adım dahi atmamalı.
Sağlık güvenliği merkezine göre “Eğer maske takamıyorsanız etrafınızda odanızı paylaştığınız kişilerin maske takması gerekiyor“. Dr. Schaffner, ameliyat maskelerinden “çok daha kalın” olan N95 solunum maskelerinin en efektif çözüm olduğunu söylüyor. N99 solunum maskeleri daha çok parçacığı filtrelesede nefes almayı ve geniş zamanda kullanımı zorlaştırıyor.
Ressam maskeleri ise “solunum koruması için işe yaramaz” olarak nitelendiriliyor. Genelde halk tarafından satın alınan ve kullanılan ameliyat maskeleri ise cerrahın ameliyat alanında ağzını ve burnunu korumasına yardımcı oluyor. “Bunlar belli bir ölçüde efektif olsa da uçlarından havayı tamamen kesmiyor”. Etrafından nefes aldığında istenen solunum korumasını sağlamıyor.
Corona Virüsünden Nasıl Korunulur?
Solunum hastalıklarına maruz kalma ihtimalini en aza indirmek için uygun önlemler:
– Gün içerisinde ara ara tuzlu su ile gargara yapın ve öncesinde tuzlu suyu burnunuzu çekip sümkürün. Doç. Dr. Oytun Erbaş bu yöntemi önermektedir. Bu yöntemle yakalanma riskinizi %60’a kadar düşürübilirsiniz. Ayrıca gripten de korur.
– Virüs güneşe karşı korumasızdır. Evinizi havalandırın ve perdeleri açın boşuna dememişler güneş giren eve doktor girmez diye!
– Evin temizliği önemli çamaşır suyu ile evi temizleyin.
– Ellerinizi sabun ve suyla en az 20 saniye sık sık yıkayın. İhtiyaç halinde alkollü el temizlik ürünlerini kullanın.
– Gözünüze, ağzınıza, burnunuza yıkanmamış ellerle dokunmayın.
GÜNCELLEME
Bu yazının tarihine baktığınızda 1 Şubat tarihini görürsünüz çok fazla soru işareti, çok fazla spekülasyon ve bilgi kirliliği vardı. Dolayısıyla ufak bir güncelleme yapmanın faydası varı.
- MASKE takmak çok önemli.
- Uzmanlar maske takanların bulaşma riskini ciddi oranda düşürdüğünü ifade ediyor.
- Maskesiz sokağa çıkmanın 25 Ağustos 2020 tarihinde hala geçerli olan para cezası uygulaması var.
- Sosyal mesafeyi koruyun.
- Yazın bitmesiyle beraber vakalar artabilir, bu risk görülüyor kendinize ve ailenize dikkat edin.