Source: La piel que habito / El Deseo

Ne var kardeşim! Ben kazık çakacağım bu dünyaya diyenler için masaya yatırdık, sürekli organ nakli olan biri yaşam süresini uzatabilir mi?

Tabi sert çıktığımıza bakmayın, sonuçta dünya sürekli gelişen bir yer. Kötü olduğu kadar iyi olan şeyler de var bunları kaçırmak istemeyen kişilerin de hayalinde acaba böyle bir şey nasıl olurdu diye düşünmeleri hiçte kızılacak bir şey değil.

Sürekli Organ Nakli Biri Yaşam Süresini Uzatabilir Mi?

Öncelikle bu tarz hamleleri deneyen var mı sonuç ne olmuş ona bakalım. Komplo teorilerinin meşhur ailesi Rockefeller ailesinden David Rockefeller, 20 yıl içerisinde 7 kez kalp nakli 2 kez de böbrek nakli olmuş ve 101 yaşına kadar yaşamış.

© Ghost in the Shell / DreamWorks

Şimdi bu teori işe yarasa bile işin en başında şunu söylemekte fayda var. Para lazım çok para, milyonlarca dolar… Organ nakli ameliyatlarının maliyetleri çok yüksektir. Örneğin kalp nakli için 250 bin dolardan fazla ödemeniz gerekebilir. İşin içine başka organları da kattığınızda 1 milyon doları kolayca geçiyorsunuz.

Teori de Evet: Mümkün!

Böbrekler ve kalp nakli hayatımızı çarpıcı bir şekilde uzatabilir ve 20 yıl daha yaşamamıza yardımcı olabilir. Ancak, enfeksiyonlar ve organ reddi dahil ameliyat sonrası komplikasyonları da unutmamalıyız. Bağışıklık sistemi çok savunmasız kalabilir, bu nedenle sıklıkla nakledilen organları reddedebilirler. Ancak tıp buna da çözüm konusunda ilerliyor. Kök hücreleri kullanarak bu duruma çözüm buldular. Bu kök hücreler, vücudun transplantları düzenlemesine ve reddetmemesine yardımcı olabilir.

Sürekli Ameliyat Olmak Kulağa Nasıl Geliyor?

Photo by Vidal Balielo Jr. from Pexels

> Tipik bir hasta böbrek nakli ile 10 ile 15 yıl daha yaşayabilir. Bu nedenle 66 ameliyat gereklidir.

> Kalp nakli ortalama 20 yıl ekler, bu yüzden 50 ameliyat gerekir.

> Karaciğer nakli, birinin yaşamını yaklaşık 30 yıl uzatabilir . Bu, 33 işlem anlamına gelir.

Akciğer nakli, yaşamı 10 yıl artırabilir. Yani 1000 yıl yaşamak için 100 operasyona ihtiyaç var. Bağırsak nakli 5 yıl ekler , bu 200 işlem anlamına gelir.

Sürekli cerrahi müdahalelere maruz kalmak başlı başına bir risk değil mi? DNA sağlığından bahsetmedik her şeyi bir şekilde yenileriz diyoruz ama DNA nasıl bir reaksiyon verecek? Süre ilerledikçe DNA bize zorluk çıkarırsa çözüm ne olabilir?

Temel de evet, organ nakli yaşam süresine 15-20 yıl ekleyebilirsiniz ama bu süreyi daha da uzatmak şu aşamada çok gerçekçi durmuyor. Ancak teknoloji ve bilim dünyasındaki gelişmeler gelecekte durumun değişebileceğini de işaret ediyor.

Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz, imkanınız olsa böyle şeyleri dener misiniz yorumlarda cevabınızı bizimle paylaşın.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner