Derinin üst tabakası üzerindeki hücrelerde hızlı olgunlaşma ve çoğalma şeklinde görülen bir deri hastalığı olarak tanımlanır.
Normal kişilerde 28 yada 30 günde yenilenen deri hücreleri sedef hastalarında 3 yada 4 günde gerçekleşir ve kabuklaşma ile eski deriyi vücuttan atmadan biriktirir.
Bağışıklık sisteminde oldukça etkili bir şekilde görülen sedef hastalığı genelde genetik nedenlerden dolayı görülür.
Sedef Hastalığı Nedenleri
Bu hastalığa sahip olan kişilerde hastalığın tedavi edilmediği sürelerde sık görülme ve iyileşme dönemleri halinde inişli çıkışlı bir süreç izler. Nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen doktorlar tarafından sedef hastalığını tetikleyen bazı etkenler bulunuyor. Bunlar şu şekildedir;
- Genetik yatkınlık anne babasında sedef hastalığı olan kişilerde %40 oranında yakalanma riskine neden oluyor.
- Yaralanma yada fiziksel travmalar yaşanması
- Kalp, tansiyon ve ağrı kesici ilaçların neden olduğu tahrişler
- Kış mevsimlerinde sedef hastalığı daha sık görülür. Güneş ışınları ise tedavi edici etkenleri bulunur.
Bu gibi nedenlerin sebep olduğu tahmin edilen sedef hastalığı tam olarak neden kaynaklandığı bilinmediği gibi tedavi yöntemi de tam olarak belirlenmemiştir.
Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? Zararları Nelerdir?
El sıkışma yada temasla bulaşmayan sedef hastalığı mikrobik yada alerjik bir hastalık olmadığı için hiçbir şekilde bulaşıcı değildir. Yapılan araştırmalar sedef hastalığının zararları olarak kalp rahatsızlıkları, damarsal problemler, kolesterol ve yüksek tansiyon olarak görüldüğünü tespit etti. Bunun yanı sıra lenfoma, diyabet ve obeziteye de neden olduğu bazı kişilerde görülen sonuçları olarak biliniyor.
Sedef Hastalığı Tedavisi
Deri hastalığı olarak bilinen sedef hastalığının tedavisi kortizonlu ilaçlar, D vitamini yada kremler şeklinde yapılabiliyor. Bunların dışında fototerapi, hap yada iğneler ile de tedavileri yapılabiliyor. Doğal olarak tedaviyi destekleyecek olan besinlerin başında ise acı biber geliyor.
Acı biberin sedef hastalığı iyileşmesi açısından iyi etkisi olduğu için düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Ancak fazla tüketimi hastalığın tedavi sürecini hızlandırmadığı gibi alerjik ve mide bölgesinde bazı problemlere yol açabilir. Tüm bunların dışında Sivas’ın Kangal ilçesindeki Balıklı Kaplıca doktorların sevk yolu ile gönderdiği sedef hastalığının tedavisinde resmi olarak kullanılıyor. Özellikle 2 yıl boyunca seanslara devam eden kişilerde oldukça olumlu etkilerinin yaşandığı görüldü. Kaplıcaya gitmeden önce Sivas içerisindeki bir doktora mutlaka görünmeniz gerekiyor.