Bayılma genellikle kronik bir rahatsızlığın sonucu olmayıp, tek seferlik gerçekleşir.

Çevresel etmenler bayılma ihtimalinizi arttırabilir. Örneğin havanın çok sıcak olması, hamile bir kadının uzun süre susuz kalması, ani bir korku ya da acı yaşanması bayılma ile sonuçlanabilir.

Genellikle bayılma öncesinde bilinen bir belirti ile karşılaşılmaz. Kişi yalnızca bayılmadan kısa bir süre önce yoğun bir baş dönmesi hissedebilir. Bu durumda sert düşme yaşanmaması için bir yere oturtmayı denemelisiniz. Yanınızda birisi bayıldığında yardımcı olmak için bilmeniz gereken birkaç küçük yöntem bulunuyor.

Sonraki

4. Efsanelerden uzak durun

Genellikle bayılan insanlara ilk elden gösterilen bütün yaklaşımlar yanlıştır ve bu durumlar ağır sonuçlara neden olabilir. Bayılmış birisine tokat atmayı, sallamayı, yüzlerine su dökmeyi, bağırmayı veya başının altına yastık yerleştirmeyi denememelisiniz. Bu gibi refleksler bayılmanın etkisinin daha uzun sürmesine neden olabilir.

Yakınınızda birisi bayıldığında ilk yapmanız gereken sırasıyla bu adımları uygulayabilmek için sakinleşmek olmalıdır. Çevrede oluşan yığılma telaş yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle sağlık ekipleri gelene kadar kişinin nefes alabileceği rahat bir ortam yaratmaya çalışmalısınız.

Sonraki
Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner