Yiyeceklerin saklama koşulları vardır. Bu saklama koşulları yiyeceğe göre değişir. Doğru uygulamaları yaparak yiyeceklerin taze kalma sürelerini uzatabilirsiniz.

Yiyeceklerin taze kalmasını sağlayan taktiklere göz atma zamanı!

Baharatlar nasıl uzun süre dayanır?

Ekşi krema, mayo, yoğurt ve hardal gibi çöpe atmak can sıkar ve genellikle nedeni tamamını kullanamamış olmamızdır. Ancak aslında bu durumdan sakladığınız kabı değiştirerek kolayca mücadele edebilirsiniz.

Daha küçük bir kaba koymak, daha az hava ve dolayısıyla daha az bakteriye maruz kalmalarını sağlar. Ancak mayonez gibi kabına yapışan besinleri tamamını plastik kabınıza geçirdiğinize emin olun.

Ekmeği dondurun!

Ekmeğinizi kullanmadan önce sıklıkla bayatladığını fark ediyorsanız dilimleyip dondurucuda saklayın. Dilimleri ayırın ve buzunu çözmek için oda sıcaklığında yaklaşık 5 dakika bekletin veya doğrudan ekmek kızartma makinesine bastırın. Dondurulmuş ekmek, ızgara peynir sandviçleri için de harika bir seçimdir. Bununla birlikte tereyağ sürmek çok daha kolay olacaktır ve tavada pişerken de buzunu çözecektir.

Günlük ürünleri doğru saklayın.

Sütü buzdolabının kapısında değilde iç raflarında saklamak daha iyi bir seçimdir, peki neden? Tüm süt ürünleri çok kolay bozulabilir. Optimum soğutma sıcaklığı 0 derecenin biraz üzerindedir; ancak çok az buzdolabı bu sıcaklığa ayarlanmış veya bu sıcaklık değerine sahiptir. Ev tipi buzdolapları çoğu 4-5 derece civarında kalır ve kapısını her açtığınızda ısı artar. Peynirleri ve süt ürünlerini sıcaklık dalgalanmalarından en az etkilenebileceği buzdolabının altına yakın bir yerde saklayın.

Hangi ürünün buzdolabında olması gerektiğini öğrenin.

Ürününüzü buzdolabına atmak daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir ancak tüm ürünler soğuk sıcaklıkta iyi sonuç vermez. Meyve ve sebzelerin çoğu soğukta oldukça iyi idare ancak doğal olarak bazı istisnalar mevcuttur. Bu istisnalar ise sıcağa alışkın tropikal meyvelerdir.

Photo by mali maeder from Pexels

Muzlar soğukta hücre hasarına uğrar ve dışı kahverengiye dönüşen bir kimyasal salarlar, avokado 8 derecenin altında saklandığında olgunlaşmaz ve narenciye kahverengi benekli bir cilt kabuğu geliştirir. Bu meyvelerin yanı sıra kabak, domates, salatalık, kavun, biber ve ananas 10 Derece’de saklanır. Bu nedenle buzdolabından uzak tutun. Marul, havuç ve lahana gibi diğer sebzelerin çoğu buzdolabınızda daha iyi saklanacaktır. Ancak patatesler buzdolabının dışında ve ışık almayacak bir yerde saklanmalıdır.

Baharatlarınızı koruyun!

Baharatlar ve kuru otlar, bir dolapta ısı, ışık ve nemden uzak tutulursa lezzetini daha iyi tutar. Bunları satın aldıktan sonra evinizde yarısı kapalı, hava geçirmez bir kaba koyarak daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Kabı etiketleyip karanlık dolabınızda ve dondurucuda saklayabilirsiniz. Baharat aromasını kaybettiğinde karanlıkta sakladığınızın bir kısmını kullandığınızın üzerine ekleyin ve tamamını atmak yerine aromanın hemen hemen geldiğini fark edeceksiniz.

Hoşunuza gidebilir
youtube banner