Osmanlıca Türkçeden farklı bir dil değildir. Geçmişte kullandığımız dilimizdir. Türkçenin belirli bir süreçte konuşulduğu dilin adıdır.

Geniş topraklar ve kültürleri kontrolü altında tutan Osmanlı Devleti bu kültürlerden etkilenmiştir. Osmanlıca içerisinde çok fazla Arapça, Farsça kelimeler bulunmaktadır. Farsça ve Arapçadan çok etkilenmiştir. Hatta Osmanlıca Arap albafesi ile yazılmaktadır.

Osmanlıca dönemlerine göre eski (13. yy), klasik(15.yy – 19. yy) ve yeni(1908) olarak üçe ayrılmaktadır.

Osmanlıcayı öğrenmek istediğinizde karşınıza çıkacak ilk zorlukların başında Arap alfabesini öğrenmek gelmektedir. Sürekli latin harfleriyle ilgilendiyseniz bu durum sizlerin üstesinden geleceğiniz ufak çaplı bir zorluk oluşturacaktır.

19.yy’dan sonra Türkçülük fikrinin ortaya çıkmasında dilde büyük bir değişim başlamıştır. Dildeki değişim çok hızlı bir şekilde yaşanmış ve günümüz Türkçesi ortaya çıkmıştır.

Günümüzde ise malesef Türk dili, İngiliz, Fransız, Alman ve bir çok dilden etkilenmeye devam etmekte ve gündelik konuşma dilimizde dahi yabancı dillerden gelen kelimeleri kullanmaktayız.

Özellikle de Plaza çalışanları diye tabir ettiğimiz kesimler yarı Türkçe yarı İngilizce konuşmasıyla oldukça itici gelmektedir.

Alfabe Öğrenmek

Osmanlıca Arap alfabesiyle yazılmaktadır. 28 harften alfabe oluşmaktadır. Her harf kelimesinin başında sonunda ve ortasında farklı haller alabilmektedir. Bu açıdan bizlerin kullandığı Latin alfabesine ne şekil nede yapı itibariyle benzememektedir.

Toplum Baskını

Osmanlıca bir çok insanın beyninde geçmişte sarıklı insanların konuştuğu bir dil olarak yer edinmiştir fakat aslında ne kadar edebi, bilim ve sanat dili olduğunun farkında değillerdir.

Osmanlıca öğrenmek istediğinizde toplumdan garipte olsa ne işine yarayacak gibi baskılar görebilirsiniz.

Çok Çalışmak

Osmanlı yüzyıllarca büyük topraklarda hüküm sürmüştür. Bir çok farklı kültür ve milleti içerisinde barındırmasından dolayı zaman içerisinde dilde gelişmeler yaşanmıştır.

Osmanlıca öğrenmek klasik bir dil öğrenmeye benzememektedir. Dili öğrenirken aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarında da gezmeniz gerekecektir. Bir olayı okurken o dönemin Osmanlıcası ve kültürüne de göz atmanız gerekecektir.

Osmanlıca Öğrenmenin Faydaları

Osmanlıca öğrenmek geçmiş ile geleceğiniz arasında anlamları daha net bir şekilde ortaya koymanızı sağlayacaktır.

Osmanlı eserlerini gördüğünüz zaman neden, nasıl ve kimlerin yaptırdığını tarihini detaylı bir şekilde göreceksiniz.

Sözcük dağarcığınız inanılmaz derece genişlediğini göreceksiniz. Kültürünüzün ne kadar zengin olduğunun bir defa daha farkına varacaksınız.

Günümüzde Osmanlıca Neden Halen Talep Görüyor?

Osmanlı arşivleri, geçmiş tapu belgeleri, senetler ve daha bir çok belge halen günümüze ışık tutmaktadır. Çok geniş bir coğrafyaya hükmeden Osmanlının geniş ve özenli bir arşivi vardı.

Gelişmiş bir arşive sahip Osmanlı Devletinin belgeleri anlaşmazlıklar, miras davaları ve tarihi olaylar için halen kullanılmaktadır.

Edebiyat, sanat, bilim, savaş, sosyoloji, tapu, ferman, senet, gazeteler ve el yazmaları alanlarında yoğun talep bulunmaktadır.

Osmanlıca’dan Para Kazanmak

 

Eğer Osmanlıcayı iyi şekilde biliyorsanız tercümanlık yaparak gelir elde edebilirsiniz.

Tercüme Store yetkilileri Osmanlıca tercümenin çok talep gördüklerini belirtmektedir. Bir çok farklı  etnik kökene sahip kişilerin kendilerinden Osmanlıca tercüme ettiklerini söylemektedirler.

Osmanlıca konusunda sektörde açık olduklarını belirten Tercüme Store yetkilileri sektördeki yetişmiş personel konusunda yaşadıkları sıkıntıları belirtmektedirler. Osmanlıca bilen birinin Almanca tercümana göre daha fazla gelir ettilerini belirttiler. https://tercumestore.com/osmanlica-tercume adresinden tercümanlık için başvuru yapabilirsiniz.

Belirtmekte fayda var ki Osmanlıca kolay öğrenilebilecek bir dil değildir. Bu dil içerisinde uzmanlık alanlarınızın olması gerekmektedir.

Son Sözler

Geçmişinizden kopup gelen Osmanlıca günümüz Türkçesine ışık tutmaktadır. Tarihi belgeleri okumak, geçmiş hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Osmanlıca öğrenebilirsiniz.

http://www.devletarsivleri.gov.tr  adresinden İstanbul’da yer alan Osmanlı arşivlerini görebilirsiniz.

Sık sık kamp yapar. Editör.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner