Anlaşmalı boşanma protokolü, aile kurumunun resmi olarak noktalanması için hazırlanan ve anlaşmalı boşanma protokolü ile eşlerin kısa zamanda anlaşmalı boşanmasını sağlayan bir mutabakattır. Aile toplumun temel yapı taşlarından biri olarak kabul edilir. Bundan dolayı da aile birliğinin bozulması istenmez. Eşler evlenmek istediklerinde bunu kendi iradeleri ile gerçekleştirebilirler.

Evlilik birliği sürerken çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında ayrılma kararı alınması durumunda kanun koyucu eşlerin iradesini dikkate almamaktadır. Bunda etkili olan sebep ise ailenin toplum açısından taşıdığı değerdir. Boşanma davası açılacağı zaman anlaşmalı ya da çekişmeli olarak bu davalar görülür. Anlaşmalı boşanma protokolü de boşanma davası ile ilgili bir belgedir. Anlaşmalı boşanma protokolü; boşanmanın mali sonuçlarını ve tarafların müşterek çocuklarının durumlarını düzenleyen ve eşlerce mutabık kalındığını ifade eden belgedir.

Çekişmeli boşanma davaları daha uzun süreli ve yıpratıcı sonuçları olan dava türleri arasında yer alırken anlaşmalı boşanma davalarının kısa sürede neticelenmesi mümkün olmaktadır. Eşler karşılıklı olarak çeşitli konularda ortak karar aldıklarında bunu bir boşanma protokolü aracılığı ile kayıt altına alabilmektedirler.

  • Bu durumda anlaşmalı boşanma davası avukatı aracılığı ile mahkemeye başvurulması kişilerin haklarının korunması açısından önemli olurken aynı zamanda da dava sürecinin kısa sürede sonuçlanması açısından da istenilen bir durumdur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Neleri Kapsar?

Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman eşlerin karşılıklı olarak bazı konularda karar almaları gerekir. Protokolün net olması ve tüm detayları kapsaması istenirken ileride karşılaşılabilecek sorunların önlenmesi açısından bu durum gereklidir. Anlaşmalı boşanma protokolü neleri kapsar? Bu sebeple merak edilir.

Bu tür bir protokolde yer alması gereken bilgiler net olarak ifade edilmelidir. Çocukların velayeti, mal bölüşümü konusu, nafakaların durumu ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Hâkimin bu konuda karar verebilmesi için tarafları dinlemesi zorunludur. Eşlerin hâkim huzurunda özgür iradeleri ile hareket etmeleri istenir.

Deneyimli bir boşanma avukatı aracılığı ile temsil edilmek istenilen sonuçların alınabilmesi açısından gerekli olan bir durumdur. Bundan dolayı da hukuki danışmanlık almak eşlere tavsiye edilir. Hukukun kendine özgü bir dile sahip olması nedeni ile anlaşılması çoğu zaman güç olur. Bundan dolayı da alanında uzman bir avukat aracılığı ile temsil edilmek önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hazırlanması

Boşanma davasının anlaşmalı olarak görüleceği durumlarda bir anlaşma protokolü hazırlanabilmektedir. Eşlerin asgari müştereklerde anlaşarak hazırlayacağı bu protokolde boşanmanın doğuracağı sonuçlar dikkate alınarak hareket edilir. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması için eşlerin ortak hareket etmesi gerekir.

Ayrıca tarafların sağlıklı bir hukuki süreç yaşayabilmesi için anlaşmalı boşanma davası avukatı aracılığı ile temsil edilmeleri önerilirken dava açılacak mahkeme Aile Mahkemesi olmaktadır. Bazı durumlarda Aile Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri aracılığı ile de dava açmak mümkün olmaktadır.

Anlaşma protokolü yazılı veya sözlü olarak hazırlanabilir. Bunun yanı sıra protokolün yazılı olması daha sağlıklıdır. İleride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçilebilmesi açısından bu durum oldukça önemlidir. Bundan dolayı da protokolde yer alacak bilgilerin net bir şekilde ifade edilmesi gerekir.

Yazılı bir protokol üzerinde tüm detayların ele alınması mümkün olur. Protokolde yer alabilecek bilgiler mal rejiminin tasfiyesi, velayete ilişkin hususlar ya da nafaka konuları olabilmektedir. Bunun yanı sıra mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri gibi konulara da bu tür belgelerde yer verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatı Gerekli Mi?

Boşanma davalarına eşlerin kendi başına da başvurması mümkün olurken bir avukat aracılığı ile temsil edilmek gereklidir. Anlaşmalı boşanma davası avukatı gerekli mi? Sorusuna yanıt aranırken hukuki konular söz konusu olduğunda avukatlardan danışmanlık almak kişi yararına olan bir durumdur.

Anlaşmalı boşanma davası avukatı aracılığı ile mahkemeye başvurulduğunda sürecin daha kontrollü olarak yönetilmesi mümkün olur. Bunun yanı sıra hazırlanacak anlaşma protokolünde hukuka uygunluk zorunlu olan bir durumdur ve bunun sağlanması için de bir avukata danışmak yararlı olur.

Savunma makamını temsilen görev alan avukatlar kişi haklarının korunması ve savunulması açısından önemli görevler üstlenirler. Bundan dolayı da hukuki işlemler sırasında avukatların önemi oldukça fazladır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülür. Anlaşmalı boşanma davası nedir? Merak edildiğinde bu tür davalarda eşlerin karşılıklı bir anlaşma sağladığı görülmektedir. Bu tür davalarda bir protokol hazırlanarak dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur.

Tarafların maddi ve manevi tazminat talepleri konusundaki feragatleri açık bir şekilde protokolde yer almak zorundadır. Taraflar arasında hazırlanacak protokolde boşanma davası nedeni ile ortaya çıkabilecek mali sonuçlar ele alınmaktadır.

Bu tür davalarda yoksulluk nafakası, velayet, mal paylaşımı gibi pek çok konu hakkında karşılıklı anlaşma sağlandığında dava sürecinin kısa sürede sonlanması mümkün olur. Bundan dolayı da anlaşmalı boşanma davaları yıpratıcı etkileri olmayan dava türleri arasında yer alır.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nedir?

Boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesi’ne bir dilekçe verilmesi zorunludur. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi nedir? Merak edilirken bu dilekçe ile dava açılması söz konusu olur. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekmektedir.

  • Anlaşmalı boşanma davası için hazırlanacak başvuru dilekçesinde tarafların ad, soyadı bilgilerinin yanı sıra adresleri de yer alır. Ayrıca kanuni temsilcileri bulunuyorsa bu bilginin de dilekçe üzerinde olması gerekir.

 

  • Dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de mahkemeye sunulur. Hâkim bizzat boşanma protokolünü inceleyen taraftır ve aynı zamanda da tarafların karşılıklı olarak özgür iradeleri ile hâkime bunu ifade etmeleri gerekir. Hâkimde eşlerin ayrılma isteğine dair olumlu bir kanaat oluşmalıdır.

 

  • Dava açılabilmesi için de ayrıca hukuki koşulların sağlanması zorunludur. Hukuki şartlardan biri de evlilik birliğinin bir yıldır sürüyor olmasıdır. Bir yılını tamamlamayan eşlerin dava açabilmesi mümkün olmamaktadır.

 

  • Anlaşmalı boşanma davalarında yoksulluk nafakası gibi birçok konuya yer verilmesi gereklidir. Tarafların konuya ilişkin bir talebi olmaması durumunda hâkimin konuyu değerlendirerek onaylaması beklenir.

 

  • Anlaşmalı boşanma davasının istenilen şekilde sonuçlanabilmesi için boşanmaya ait mali sonuçların net olması gerekir. Eş ve çocukların durumu da açıklığa kavuşturulması gereken konular arasında yer alır. Ayrıca hâkim eş ve çocuklara ait durumu adil olarak değerlendirecek olan taraftır.

Bazı durumlarda hâkim protokol üzerinde düzenleme önerisinde bulunabilir. Bu düzenleme bir tavsiye niteliği taşırken dayatma olarak düşünülemez. Tarafların mutlak surette üzerinde anlaşmak zorunda oldukları konular kanunlar aracılığı ile belirlenmiştir.

Bundan dolayı da eşlerin ortak bir karar alması zorunludur. Hâkim kendisine sunulan protokolü onaylamadığı müddetçe boşanmanın gerçekleşmesi mümkün olmayacağından bu belgenin hukuka uygun olarak düzenlenmiş olması zorunludur. Bundan dolayı da alanında uzman bir avukat aracılığı ile temsil edilmek kişilere istenilen sonuçlara ulaşabilmek açısından önerilen bir durumdur.

Kaynak: https://leventsamgar.com/anlasmali-bosanma-davasi-nedir/

Sık sık kamp yapar. Editör.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner