Özellikle son çalışmaların ışığında sebze bazlı beslenme ve diyet biçimi günümüzde patlamış ve trend olmuştur.

Bu türde diyet, işlenmiş gıdalar ve hayvansal ürünlerin yerine tam besinlere odaklanıyor. Oldukça basit ve anlaşılır bir diyettir. Sebze bazlı bir diyet çok fazla meyve sebze yemek anlamına gelebilir, peki bu durum oldukça sağlıklı görünüyor değil mi?

Cevap ise düşündüğünüzden biraz daha karmaşık. 27 Ağustos’ta Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, sağlıklı bitki temelli bir diyet kalbiniz için iyi olduğu görüldü. Ayrıca normal kan basıncına, kan lipidlerine ve kan şekeri sayılarına ulaşmanıza da yol açabilir. Bununla birlikte, meyve suları, rafine tahıllar, cipsler ve çikolata gibi tatlılarla (teknik olarak bitkilerden yapılan tüm yiyecekler) dolu sağlıksız bitki bazlı bir diyet kalp sağlığına zarar verebilir. Bu özellikle erkeklerden daha fazla kadınlar için geçerli bir durumdur.

4. Diyet bağışıklık fonksiyonunu nasıl etkileyebilir?

Diyetinizin bağışıklık sisteminizi olumsuz etkilediğinin en önemli işaretlerinden biri iltihap oluşumudur.

Enflamasyon vücudun savunma mekanizmasının bir parçasıdır ve iyileşme sürecinde rol oynar. Kronik inflamasyonun diyabet, alerji ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli hastalıklarda rol oynadığı görülmüştür.

Bununla birlikte, iltihaplanmaya neden olan belirli yiyecekler var ve iltihabı azaltmak için de farklı yiyecekler var. İkincisi, iltihapla savaşan omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan meyveler, sebzeler, baklagiller gibi bitki bazlı yiyeceklerin yanı sıra tohumlar ve kuruyemişler içeren anti-enflamatuar gıdalar da mevcuttur.

Bitkilerde bulunan tüm besinler ve kimyasal bileşikler vücuttaki dengeyi yeniden sağlamak için harikalar yaratıyor. Bitki açısından zengin besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve bitkilerdeki temel besinler vücudunuzdaki iltihaplanmayı gidermek için çalışır.

Vücutta enflamatuar bir tepkiye neden olabilecek yiyecekler, yoğun şekilde işlenmiş olanlardır. İşlenmiş gıdalar bağışıklık sisteminizi zayıflatabildikleri için hem kronik hem de bulaşıcı hastalıklara daha duyarlı olmanıza neden olabilir.

Diğer yandan yüksek şeker seviyeleri, omega-6 yağ asitleri, fazla sodyum ve hurda katkı maddeleri ile işlenmiş gıdalar iltihap ateşine yol açabilir. Enflamasyon yüksek olduğunda, bizi hastalıklara ve hastalığa karşı daha duyarlı hale getirerek bağışıklık sistemini zorlar.

Hoşunuza gidebilir
youtube banner