Yapılan araştırmalar, kahvenin mideyi uyararak yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçme süresini değiştirebileceğini gösteriyor.

Sabah içtiğiniz kahve, kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir ve bunların kan dolaşımınıza emilim hızını değiştirebilir. Bu, ilacınızı aldığınız sırada kahve içmenin, sizin için ne kadar iyi çalıştıklarını etkileyebileceği anlamına gelir.

Bir grup araştırmacı, çok sayıda ilacı ve bunların kahveden nasıl etkilendiğini inceledi. Kahvenin “birçok ilacın emilimini, dağıtımını, metabolizmasını ve atılımını önemli ölçüde etkilediğini” bildirdiler.

Tüm ilaçlar kahve içmekten etkilenmez. Hangi ilaçların kahveyle karıştırılmaması gerektiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Tiroid

Hipotiroid sorununuz varsa, tiroid beziniz (boynunuzun ön kısmındaki kelebek şeklindeki bir bez) yeterli tiroid hormonu üretmiyor demektir. Bu kilo alımına, kuru cilde, eklem ağrısına, saç dökülmesine ve düzensiz adet dönemlerine neden olabilir.

Birçok kişiye hormonlarını dengelemek için tiroid ilaçları reçete edilir. Çalışmalar, tiroid ilacınızı alırken aynı anda kahve içmenin, ilacınızın vücudunuz tarafından ne kadarının emildiğini azaltabileceğini ve ilacı sizin için daha az etkili hale getirebileceğini göstermektedir.

Ve bu küçük bir etki değil: Hasta vaka raporları, kahvenin tiroid ilacının emilimini yarıdan fazla azaltabileceğini gösteriyor.

Soğuk Algınlığı veya Alerji İlacı

Soğuk algınlığı veya alerji ilaçları milyonlarca insan tarafından kullanılıyor ve bunlar çoğunlukla pseudoefedrin gibi merkezi sinir sistemi uyarıcıları içeriyor.

Kahve aynı zamanda uyarıcı bir madde olduğundan, alerji ilacınızı kahveyle birlikte içmeniz huzursuzluk ve uykusuzluk gibi semptomları artırabilir.

Fexofenadin gibi bazı alerji ilaçları, merkezi sinir sisteminizi aşırı uyararak huzursuzluk semptomlarını artırabileceğinden kahve ile birlikte alınmamalıdır. Kahve ile soğuk algınlığı veya alerji ilaçlarının kombinasyonu konusunda sağlık uzmanınıza danışmanız her zaman iyi bir fikirdir.

Diyabet İlaçları

Kahvenizi şeker veya sütle karıştırırsanız, bu kan şekerinde bir artışa yol açabilir ve diyabet ilacınızın ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir. Buna ek olarak, çalışmalar kafeinin diyabetli kişilerde semptomları kötüleştirebileceğini göstermektedir.

Amerikan Diyabet Derneği’nin yayınladığı araştırmaya göre, kahve gibi kafein içeren herhangi bir şey içmek insülin ve kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Çalışma küçük çaplı olduğu için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor; ancak araştırmacılar, çok fazla kafein içmenin kan şekerinin yönetilmesini zorlaştırabileceği ve sonunda diyabet komplikasyonları riskini artırabileceği konusunda uyardı.

Alzheimer

Alzheimer hastalığı çoğunlukla 65 yaş üstü insanları etkiler. Bilişsel işlev kaybına neden olan, düşünmeyi, hatırlamayı veya günlük işlerinizi yapmayı zorlaştıran bir beyin rahatsızlığıdır.

Donepezil, rivastigmin ve galantamin gibi Alzheimer ilaçları kafeinden etkilenir. Kahvedeki kafein kan-beyin bariyerini sıkılaştırır ve ilacın beyninize ulaşma miktarını azaltabilir. Alzheimer ilaçları nörotransmitter asetilkolini koruyarak çalışır ve yüksek miktarda kahve içmenin bu koruyucu etkiyi bozduğu gösterilmiştir. Alzheimer ve Demansı Önlemek İçin Bu 9 Şeyi Şimdiden Alışkanlık Haline Getirin 

Astım İlaçları

Astım, akciğerlerinizi etkileyen, hava yollarınızı iltihaplandıran ve tahriş eden kronik bir hastalıktır. Bu, nefes almada zorluk, öksürük ve hırıltı ve göğsünüzde sıkışma hissine neden olur.

Astımlı birçok kişi alevlenme sırasında aminofilin veya teofilin gibi bronkodilatörler alır. Bronkodilatörler hava yollarını gevşeterek nefes almayı kolaylaştırır, ancak baş ağrısı, huzursuzluk, mide ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkilere sahiptirler.

Kahve veya kafein içeriği yüksek diğer içecekleri tüketmek bu yan etkilere yakalanma riskinizi artırabilir. Kahve aynı zamanda ilacın vücudunuz tarafından emilip yararlı hale gelme miktarını da azaltabilir.

Osteoporoz İlaçları

Osteoporoz kemiklerinizi ince ve kırılgan hale getirir ve kemik kırığı riskinizi artırır. Milyonlarca insanda osteoporoz vardır ve bu durum kadınlarda, özellikle de menopoza girmiş kadınlarda daha yaygındır.

Risedronat veya ibandronat gibi ilaçlar osteoporozu önler ve tedavi eder ve kahve ile aynı anda alınmamalıdır çünkü bu ilacı daha az etkili hale getirir. Bu ilaçları bir şey yemeden veya içmeden önce almanız ve hapı sadece sade suyla yıkamanız önerilir.

Bu, vücudunuzun ilacın tam miktarını en üst düzeye çıkarmasını sağlayacaktır. Bu tür ilaçlarla kahve içtiğinizde, etkinlikleri yarıdan fazla azalabilir.

Antidepresanlar

Yirmili ve otuzlu yaşlardaki yetişkinler için en çok reçete edilen ilaçlardır ve kullanımı son birkaç on yılda önemli ölçüde artmıştır. Kendinizi nasıl hissettiğinizi ve işlev gördüğünüzü etkileyen bir ruh hali bozukluğu olan depresyona yardımcı olabilirler.

Kahve, vücudunuzun antidepresan ilaçları nasıl kullandığını etkileyebilir. Fluvoksamin, amitriptilin, esitalopram ve imipramin gibi bazı ilaçlar, özellikle büyük miktarda kahve içerseniz, aynı anda kahve içerseniz farklı şekilde metabolize edilebilir. Kahve, vücudunuz tarafından emilen ilaç miktarını azaltabilir.

Çalışmalar, özellikle fluvoksaminin kafeinin olağan yan etkilerini artırdığını gösteriyor. Bu, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı gibi semptomlara neden olabilir. İlaçlarınızı alıp bir süre kahve içmemeniz en iyisidir.

Antipsikotik İlaç

Antipsikotik ilaçlar şizofreni, mani , majör depresif bozukluk ve diğer ruh sağlığı sorunlarıyla yaşayan kişiler için faydalıdır. Antipsikotik ilaçlar beyindeki belirli nörotransmitterleri inhibe ederek veya reseptörleri bloke ederek çalışır.

Psikozu tedavi eden ilaçlar arasında şunlar bulunur: fenotiyazin, klozapin, haloperidol ve olanzapin. Kahve, sabah kahvenizi içmek için bir süre beklerseniz vücudunuzun bu ilaçları normalde emeceğinden daha az emmesine neden olabilir.

Çalışmalar, bu ilaçların çoğunun kahvenin varlığında vücut tarafından farklı şekilde metabolize edildiğini veya parçalandığını göstermektedir. İlacınızın tam etkisini elde etmek için, kahve yerine suyla alın.

Kan Basıncı İlacı

Hipertansiyon, kalp hastalığı ve felç riskinizi artırıR. Yaygın ama sessiz bir hastalıktır çünkü nadiren semptom gösterir.

Birçok kişi, kalp atış hızınızı yavaşlatarak çalışan verapamil veya propranolol gibi tansiyon ilaçları alır. Bu, kalbinizin vücudunuzun tüm hücrelerine kan pompalamak için çok fazla çalışmak zorunda kalmayacağı anlamına gelir.

Ancak, felodipin gibi tansiyon ilaçlarını alırken aynı anda kahve içmek, ilacın vücudunuz tarafından daha az emilmesine neden olabilir. İlacın tüm faydasını göremeyebilirsiniz. Haplarınızı ve sabah kupanızı nasıl zamanlayacağınız konusunda sağlık uzmanınızla görüşün.

Melatonin

Melatonin, vücudunuzun ürettiği ve geceleri uykulu hissetmenize yardımcı olan doğal bir hormondur. Hormon, güneşin batmasıyla tetiklenir ve beyninize dinlenme zamanının geldiğini bildirir. Melatonin ayrıca reçetesiz (OTC) olarak takviye formunda satılır ve uyku ilacı olarak kullanılır.

Buna karşılık, kahve uyarıcı olarak çalışır ve sizi daha uyanık hissettirir. Kahvedeki kafein, melatoninin yaptığının tam tersini yapar. Sizi daha uyanık hale getirebilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir.

Kahve içmek vücudunuzdaki melatonin üretimini engelleyebilir ve hormonun daha az etkili olmasına neden olabilir. Kahve içerken melatonin alırsanız, birbirlerini etkisiz hale getirebilirler.

Kahve, yüksek kafein içeriği nedeniyle bir uyarıcıdır. Uyarıcı etkileri ve gastrointestinal sisteminiz üzerindeki etkileri arasında, kahve vücudunuzun ilaçlarınızı nasıl parçaladığını ve emdiğini değiştirebilir. Sadece kahve molanızın zamanlamasını değiştirmeniz gerekebilir, ancak herhangi bir semptom yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza ulaşmanız her zaman iyi bir fikirdir.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner