Mutfakta hayatınızı kolaylaştıracak bazı pişirme, saklama ve temizleme taktiklerini sizinle paylaşmak istedik. Bazılarını hiç duymamış olabilirsiniz.
Pişirme Taktikleri
1. Sebzelerin ve meyvelerin çekirdeklerini kolayca çıkarma
Kabak, kavun gibi sebze ve meyvelerin çekirdeklerini dondurma kaşığı ile kolayca çıkarabilirsiniz.
2. Pişirdiğiniz yemekte fazla yağları alma
Pişirdiğiniz yemek fazla yağlı olduysa birkaç buz küpü ve bir peçete yardımıyla fazla yağı alabilirsiniz. Buz küplerini peçeteye sarın ve peçeteyi yemeği siler gibi yemeğin üzerine sürün. Buzlar mıknatıs görevi görerek fazla yağları peçeteye yapıştıracaktır.
3. Şeffaf folyoyu usta şefler gibi sarma
Şeffaf folyoyu her kullandığınızda yamuk yumuk kopuyor ve düzgün geri saramıyor musunuz? O zaman sizde şeflerin yaptığı gibi yapın ve şeffaf folyo rulosunu buzdolabında saklayın. Soğuk folyo çok daha rahat kullanılacaktır.
4. Turuncgilleri kolay soyma
Portakal, mandalina ya da limonu soymakta zorlanıyor musunuz? 20 saniye mikrodalgaya koyun ve ne kadar kolay soyulduğunuz siz de görün.
5. Haşlanmış yumurtayı kolay soyma
Haşlama suyuna sirke veya soda ekleyin. Bunlar yumurta kabuğuna nüfuz eder ve soyulmasını kolaylaştırır.
6. Turunçgillerin suyunu son damlasına kadar sıkma
Bir portakalı son damlasına kadar sıkmak istiyorsanız portakalı önce buzdolabında iyice soğutun sonra 15-20 saniye mikrodalgaya koyun ve ondan sonra sıkın.
7. Yumuşak peynirleri kolay rendeleme
Peyniri rendelemeden önce yarım saat buzlukta tutun. Peynir sertleşecek ve rendeye yapışmayacaktır.
8. Gözleriniz yanmadan soğan doğrama
Buzluk burada da devreye giriyor. Soğanları doğramadan yarım saat önce buzlukta tutun ve sonra doğrayın. (Bu yöntemi soğanları pişirecekseniz kullanın)
9. Makarna haşlamanın kolay yolu
Makarnayı haşlarken suyun tencereden taşıp etrafa sıçramasını istemiyorsanız tencerenin üstüne tahta bir kaşık koyun. Tahta suda oluşan köpüklerin tencereden taşmasını önleyecektir.
10. Bir bütün tavuğu fırında kızartma
Bir bütün tavuğu fırında pişirecekseniz, tavuğu tepsiye göğsü kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bunun nedeni en çok etin göğüs kısmında bulunmasıdır. Göğüs kısmı ısı kaynağına ne kadar yakın olursa tavuk o kadar iyi ve çok pişer.
11. Cupcakeler için parşömen kağıdı kullanma
Cupcake kalıbınız yoksa onun yerine parşömen kağıdı kullanabilirsiniz. Böylece kalıplara bağlı kalmaz kendi kalıbınızı kendiniz de tasarlayabilirsiniz 🙂
12. Pişmiş yiyecekleri doğru şekilde tekrar ısıtma
Bir gün önceden artan pizzayı tekrar ısıtmak istiyorsunuz ama kurumasını istemiyor musunuz? Pizzayı mikrodalgaya yerleştirin ve yanına da bir bardak su koyun. Suyun sağlayacağı nem pizzanın kurumasını önleyecek ve çıtırlığını korumasına yardımcı olacaktır.
13. Mükemmel yumurta pişirme
Sahanda yumurta yapar gibi yumurtaları tavaya kırın ama yağ yerine biraz su ekleyin ve pişirin. Pamuk gibi beyazı olan yumurtalar sizi bekliyor!
Saklama Taktikleri
14. Taze baharatları saklama
Taze baharatları buz kalıplarında dondurarak saklarsanız vitaminlerini kaybetmezler ve hep taze kalırlar.
15. Kabuklu kuruyemişleri saklama
Kabuklu kuruyemişleri besin değerlerini, tatlarını ve aromalarını kaybetmemeleri için dondurarak saklayın. Kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayın. Kuruyemişlerin çiğ ve işlem görmemiş olması gerekiyor.
Temizleme Taktikleri
16. Döküm tavayı doğru temizleme
Döküm tavanın zamanla paslanmasını önlemek için yıkarken bildiğimiz bulaşık deterjanı yerine tuz kullanmak gerekiyor. Bu yöntemle tavada kalan kokuları da çıkarmış olacaksınız.
17. Elinizdeki yemek kokularını çıkarma
Elinizdeki soğan, sarımsak gibi istemeyen kokuları çıkarmak için tuz veya limon kullanın. Sabunla yıkar gibi ellerinizi bu maddelerle ovuşturun ve suyla durulayın.
18. Metal mutfak malzemelerini ilk günkü gibi parlatma
Paslanmaz çelikten mutfak malzemelerini eski parlaklığına kavuşturma için su ve sirke karışımını kullanın. Parlatmak istediğiniz malzemede metal parça yoksa bir gece bu karışımda bekleterek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
19. Tahta kaşıkları temizleme
Tahta kaşıkların ve spatulaların zamanla renkleri solar ve kötü kokmaya başlarlar. Tahta kaşıklarınızı suda kaynatıp ardından güneşte kurutursanız kötü kokulardan kurtulursunuz. Kaşıklarınız da yeni gibi olur.
20. Ahşap kesme tahtalarını temizleme
Ahşap kesme tahtasındaki yemek kalıntılarından ve kokulardan kurtulmak için tahtayı iri taneli işlenmemiş tuz ile ovun ve 10-15 dakika öyle bırakın. Daha sonra yarım limon ile üzerini silin ve kurulayın.
21. Yemek kitaplarını ve reçeteleri temiz tutma
Yemek yaparken genellikle yemek kitaplarına ve kendi notlarımıza bakarız. Ama bir yandan yemek yapmak bir yandan kitabı kirletmeden doğru sayfada açık tutmak çok zor olabilir. Bunun önüne geçmek için pantolon askısı kullanın. Evet bildiğiniz pantolon askısı. Böylece kitap sürekli istediğiniz sayfada açık kalmış olacak, bir de askıyı asacak yeriniz varsa mutfakta sizden iyi yok 🙂