Bitkileri seviyorsunuz ama bitki yetiştirmenin sizi strese soktuğunu mu düşünüyorsunuz? Biri size her bitki verdiğinde utanıp “onu bir hafta içinde öldüreceğinizden emin olduğunuzu” mu söylüyorsunuz?

Bu anlatılan kişi size benziyorsa, utanacak bir şey yok. Pek çok insan ilk başta bitkileri canlı tutmak için çok fazla mücadele eder, ancak zamanla, pratikle ve biraz talimatla herkes bunu yapmayı öğrenebilir.

Saksı bitkilerini canlı tutmak öğrenilmiş bir beceridir ve bunu yapmayı da öğrenmemeniz için hiçbir sebep yoktur. Size yardımcı olmak ve bitki bakımı yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olmak için, saksı bitkilerinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu öğretici yazıda bir araya getirdik.

4. Sulama: Çok Fazla Değil ve Çok Az Değil

Özellikle bitki bakımında yeniyseniz, sulama biraz zor olabilir. Fazla su verirseniz bitkiniz kolayca boğulabilir. Su çok az olursa bitki kuruyacak ve ölecektir. Mutlu ve sağlıklı bitkiler için, bu iki uç nokta arasında hassas bir denge bulmanız gerekir. Bazı bitkiler nemli toprakta yaşamayı tercih ederken, bitkilerin büyük çoğunluğu sulama arasında toprağın kurumasına izin verdiğinizde en iyi duruma gelir.

Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için, tercihen saksının kenarına yakın toprağa dokunun kuru ve ufalanan bir toprakla karşılaşırsanız su verme zamanı gelmiş demektir. Hala nemli hissediyorsanız, muhtemelen daha fazlasına ihtiyacı yoktur. Bu uygulamadan birkaç hafta sonra, bitkilerinizin suya ne zaman ihtiyacı olduğunu bilmeye başlarsınız ve her seferinde kontrol etmenize gerek kalmaz.

Bitkinize su verirken, su saksının dibindeki delikten dışarı akmaya başlayıncaya veya toprak artık su çekmeyinceye kadar sulayın. Su toprağın üzerinde birikmeye başlarsa, sulamayı durdurma zamanı gelmiştir.

Bitkinizi tam olarak ne sıklıkta sulamanız gerektiğini söylemek zordur çünkü her bitki ve her bitki türü farklıdır. Daha fazla bilgi edinmek için kendi bitkiniz hakkında makaleler okuyabilirsiniz, ancak genel olarak bitkinizin suya ihtiyacı olduğunda bunu size söylemesine izin vermek daha iyidir. Bir bitkinin toprağını ve yapraklarını okumayı öğrenin ve sizden su istediğini anlayın.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner