Yaşlılığa bağlı olarak gelişen en çok görülen göz sorunu olarak bilinen katarakt saydam olan lensin buğulanması sonucunda oluşan görme kayıpları ile ileri yaş sorunları olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Katarakt bir göz hastalığı olarak tanımlanmaz.
Ağrısız olarak seyreden katarakt lensin ışığı normal olarak odaklayamaması sonucunda retinada düzgün bir görüntü oluşmamasından kaynaklanır.
Katarakt bir gözden diğer göze geçmez.
İlerleyen yaş ve zaman içerisinde diğer gözdede görülebilir. Her iki gözdede aynı anda görülebilir. Kalıtımsal özelliklere sahip olan bu sorun çok yavaş ilerler. Kalıtımsal gelişimi dışında şeker hastalığı olanların katarakt sorunu yaşaması riski fazladır. Katarakt göz yaralanmaları ve göze alınan darbeler sonucunda da yaşanabilir.
Işığa duyarlılık görme kaybı bulanık görüntü net olmayan görüntü gibi şikayetleriniz var ise bir göz doktoruna görünmelisiniz. Katarakt sorunu olanların ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tek çözümü ameliyattır. Hassasiyetini yitirmiş olan işlevini yerine getiremeyen lensin yerine yapay bir lensin konulması ile yapılan katarakt ameliyatları güvenle yapılan ve başarı oranları çok yüksek olan ameliyatlardır.
Katarakt Hastalığı ve Tedavisi
Gözümüzde bulunan mercek saydam bir şekilde bulunur fakat bu merceğin saydamlığını yitirerek yoğunlaşması rahatsızlığına tıp dilinde Katarakt denilmektedir.
Katarakt genellikle yaşlı kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. 70 ve daha yukarı yaşlarda bulunan kişilerin neredeyse %90’ında hafif veya ağır katarakt göz rahatsızlığı bulunabilmektedir.
Nadiren de olsa doğumda da katarakta rastlanılabilmekte veya diğer hastalıkların özellikle şeker hastalığının bir sonucu olarak da katarakt gözlemlenebilmektedir.
Aynı zamanda kaynak işçilerinde, cam el sanatlarını uygulayan ve çalışan kişilerde güçlü ve kuvvetli ışığa maruz kaldıklarından dolayı bu kişilerde de meslek hastalığı olarak katarakt oluşabilmektedir. Bu kişiler çalışırken gözlerini korumak için ışığı engelleyici ve kesici yardımcı malzemeleri mutlaka kullanmalıdırlar.
Göz merceğinin yoğunlaşması kişilerde görme bulanıklığı oluşturarak görmelerini engellemektedir.
Hastalık ilerledikçe iyi ve kaliteli bir görüntü yerine bulanık görüntüler oluşmakta bunu düzeltmek için ise kişiler genellikle gözlük kullanmak zorunda kaldıklarını düşünmekte ya da gözlük kullanıyor iseler gözlük numaralarının değiştirilmesi gerektiğini sanmaktadırlar.
Hastalığın ilerlemesini ve gelişmesini durdurmak mümkün değildir.
Tek tedavisi ve kurtulma imkanı ancak göz merceğinin çıkarılarak mercek içerisinde bulunan yoğunluğun temizlenerek saydamlığına yeniden dönüştürülmesi gerekir. Günümüzde artık tıp konusunda oluşan son derece teknik gelişmeler ile katarakt ameliyatları son derece basit bir şekilde uygulanmaktadır hasta ameliyat sonrasında evine gönderilerek taburcu edilmekte ve katarakt ameliyatının sonucunda çok büyük başarılar elde edilmektedir.