Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Her gün birçok amaçla müzik dinleriz, bazen evde rahatlamak bazen de arkadaşlarımızla dans etmek için. Dinlediğimiz türe göre, bizi yaptığımız aktivitenin havasına sokar ve çevremizi değiştirir.

Herkes müzik dinler çünkü herkes şarkılarda kendinden birşey bulur. İşe giderken metroda, bir etkinlikte veya bir sokak köşesinde bir kişinin yaptığı müziği dinleyen insanlar görürsünüz.

Verimliliğinizi Arttıracak 5 Müzik Türü

Müzik eğlenceli, güçlü veya üzücü olabilir. Peki sizi daha verimli yapabilir mi?

Müziğin işimiz üzerindeki etkisi

Yapılan araştırmalara göre müzik dinleyen insanlar dinlemeyen insanlara göre işlerini daha hızlı bitiyor ve daha iyi fikirler üretiyor.

Ancak konu sadece bununla bitmiyor. Yapılan diğer araştırmalara göre ise pop müzik bilgi işlemeyi ve okumayı etkiliyor. Şarkı sözleri dikkat dağıtıcı olabiliyor ve sizi düşünce çizginizden çıkarıyor. Genele bakarsak, dinlediğiniz türe bağlı olarak müzik sizi daha verimli yapabiliyor.

Karşınızda motivasyon ve verimlilik seviyenizi yükseltecek 5 müzik türü.

1. Klasik Müzik

Klasik müzik denince akla ilk gelen besteciler Bach, Vivaldi ve Handel’dir. Klasik müzik sadece bir kadeh kırmızı şarap eşliğinde sonrası rahatlamak için değildir. Radyologlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, barok müzik dinledikten sonra, 8 radyologdan 7’sinin modunun yükseldiği ve işlerine daha fazla konsantre olduğu görülmüştür.

Yeni başlayacaklar için Vivaldi’nin “4 Mevsim”ini ya da bach’ın Brandenburg Konçertosunu öneririz.

2. Doğa Müziği

Huzur dolu bir ormanda nehrin kıyısında veya güzel bir kumsalda dalgalar kıyıya vururken yürüdüğünüzü hayal edin. Bu doğanın müziğidir. İnsanlar, doğa müziğinin sadece sinirleri yatıştırmakla kalmadığını aynı zamanda çalışırken dinlemenin bilişsel düşünmeyi arttırdığını söylemişlerdir.

Yalnız şuna dikkat etmekte fayda var. Su sesi, yağmur sesi, yaprak sesi gibi sesler rahatlatırken, kulak tırmalayıcı kuş ve hayvan sesleri dikkat dağıtıcı olabilir. Bununla birlikte bazı kuş sesleri ve yüksek hayvan sesleri dikkat dağıtabilir. Farklı bir doğa müziği dinlemek istiyorsanız, doğa seslerine eşlik eden piyano veya flütü tercih edin.

3. Epik Müzik

Epik müzik dinlemek birçok kişinin motivasyon sağlamak için favorisidir. Sanki dünyayı değiştirecek kadar önemli bir şeyin üzerinde çalışıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlar. Bu da performansınızı etkileyecektir. Film fragmanlarında genelde epik müzikler kullanılmasının sebebi de budur.

Mutsuz ve umutsuz bir şekilde masanızda oturuyorsanız neden epik müziği denemiyorsunuz? Belki aradığınız motivasyon epik müzikte saklı!

4. Video Oyunu Müzikleri

Video oyunu oynasanız da oynamasınız da bu size biraz şaşırtıcı gelebilir ama video oyun müzikleri çalışmak için mükemmeldir çünkü özellikle bir görevi tamamlamak üzerine bestelenmişlerdir. Sonuçta yaptığınız o kuleyi korumak veya karakterinizi saldırılardan korumak için sizi motive edecek bir müziğe ihtiyacınız var öyle değil mi?

Uzun zamandır veya hiç video oyunu oynamadıysanız, video oyunu müziği deyince aldanmayın. Bu müzikler kompleks bir yapıya sahiptir ve orkestralar tarafından icra edilmektedir. Eğer listenizde hiç bu tür müzik yoksa, Bastion’u dinleyerek başlayabilirsiniz.

5. Ortam Müziği

Ortam müziği, geleneksel müzik üzerinde tona ve atmosfere vurgu yapan bir müzik türüdür. Bu müziğin duayenlerinden Brian Eno der ki: “Ortam müziği, dinleyen kişiyi zorlamadan, sadece bir değil birçok dinleme seviyesine uymalıdır; ilgi çekici olduğu kadar göz ardı edilebilir de olmalıdır.”

Eğer bu müzik türü ilginizi çektiyse, hava alanlarında çalınan müzikleri araştırabilirsiniz, çünkü bu müzikler bekleyen insanları rahatlatmak ve sakinleştirmek için özenle seçilmiştir. Özellikle ofisteki stresli dakikalarda sizin için çok faydalı olacaktır.

Evet müzik ruhun gıdasıdır ancak hangisi sizin ruhunuzu en iyi şekilde besliyor ancak siz bilebilirsiniz. Bu yüzden müzik türlerini dinleyin ve size en uygun ve en verimli olmanızı sağlayan türleri seçin ve hedefinize ulaşın.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner