İdrar kaçırma, bir kişinin idrarının isteği dışında tutamamasıdır. Tamamen tesadüfen olur ve herkesin başına gelebilir. Kadınlarda ve yaşlılarda daha yaygın olmasına rağmen, idrar kaçırma ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kolayca tedavi edilir.
Mesane kontrolü sorunları rahatsız edici, utanç vericidir ve çok uzun süre tedavi edilmezlerse zamanla kötüleşebilir. Üriner inkontinansın arkasındaki fizyoloji, mesane etrafındaki kasların uyarı vermeden gevşeyip idrar kaçırmasıdır, ancak bu durumun birçok insanın bilmediği birkaç yaygın nedeni vardır.
Süreci iyi izlemek lazım ve gerektiğinde hekime başvurulmalıdır. Sizinle en sık idrar tutamamanın nedenlerini paylaştık.
1. Sinir hasarı
Sinir hasarına neden olan bazı hastalık ve durumlar idrar kaçırmaya neden olabilir. Parkinson ve multipl skleroz gibi durumlar, hastalık ilerledikçe mesaneyi etkileyebilir. Bazı durumlarda, idrarın sızması bir enfeksiyona neden olarak nörojenik mesaneye yol açar. Bu, tedavi edilmezse böbrek hasarına neden olabilecek ciddi bir durumdur.
Sinir hasarı sonucu oluşan idrar kaçırma, antibiyotikler ve diğer ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak bazı hastalarda ameliyat gerekebilir. Temel amaç, enfeksiyonu mümkün olduğunca ortadan kaldırmak veya en aza indirmek ve zayıflayan mesane kaslarını güçlendirmek için çalışmaktır. Bu, erkeklerin bile yapması mümkün olan kegel gibi pelvik taban egzersizleri ile yapılabilir.