Pitahaya veya çilek armut olarak da bilinen ejderha meyvesi, canlı kırmızı cildi ve tatlı tohum benekli hamuru ile bilinen tropikal bir meyvedir.
Eşsiz görünümü ile beğeni toplayan bu süper yiyecek gıda sektörü ve sağlık bilincinde popüler bir hale getirdi.
Neyse ki, ejderha meyvesinin birçok avantajından faydalanmak için tropik bölgelerde yaşamak zorunda değilsiniz. Aslında, dünya çapında süpermarketlerde taze veya dondurulmuş ejderha meyvesi bulabilirsiniz.
Ejder Meyvesinin Faydaları, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
İşte ejderha meyvesinin kanıtlanmış sağlığa faydaları!
1. Yüksek besin değeri içerir.
Ejder meyvesi düşük kalorili olmasına karşı temel vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi içerir.
İşte bir bardak porsiyondaki ejder meyvesinin içeriği (227 gram):
- Kalori: 136
- Protein: 3 gram
- Yağ: 0 gram
- Karbonhidrat: 29 gram
- Lif: 7 gram
- Demir: RDI’nın% 8’i
- Magnezyum: RDI’nın% 18’i
- C Vitamini: RDI’nın% 9’u
- E Vitamini: RDI’nın% 4’ü
Temel besinlerin ötesinde, ejder meyvesi polifenoller, karotenoidler ve betasiyaninler gibi yararlı bitki bileşenlerine sahiptir.
2. Kronik hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.
Serbest radikaller iltihap ve hastalığa hol açan hücre hasarına neden olan kararsız moleküllerdir. Bununla mücadele etmenin bir yolu ejderha meyvesi gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmektir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek çalışır, böylece hücre hasarı ve iltihabı önler.
Çalışmalar, antioksidan bakımından zengin diyetlerin kalp hastalığı, kanser, diyabet ve artrit gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.
3. Bol lif içerir.
Diyet lifleri, potansiyel sağlık faydalarının yanı sıra birçok faydası olan sindirilemez karbonhidratlardır.
Sağlık yetkilileri kadınlar için günde 25 gram erkekler için günde 38 gram lif önermektedir. Antioksidanlar gibi lif takviyeleri de gıdalardan elde edilen liflerin sağladığı faydaya sahip değillerdir.
Bir bardak ejder meyvesi 7 gram lif içermesiyle mükemmel bir besin kaynağıdır.
Lif sindirimdeki rolünün yanı sıra kalp hastalığına karşı korunmada, tip 2 diyabetin yönetilmesinde ve sağlıklı vücut ağırlığının korunmasında rol oynayabileceğini de öne sürmüştür.
Bununla birlikte, özellikle düşük lifli bir diyete alışıksanız, yüksek lifli diyetlerin dezavantajları olabileceğini belirtmek önemlidir. Mide rahatsızlığından kaçınmak için, diyet lifi alımınızı kademeli olarak artırın ve bol miktarda sıvı tüketin.
4. Bağırsak sağlığına iyi gelir.
Bağırsağınız, 400’den fazla bakteri türü de dahil olmak üzere yaklaşık 100 trilyon çeşitli mikroorganizmaya ev sahipliği yapar.
Birçok araştırmacı, bu mikroorganizma topluluğunun sağlığınızı etkileyebileceğine inanmaktadır. Hem insan hem de hayvan çalışmaları bağırsaklarınızdaki dengesizlikleri astım ve kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkilendirmiştir.
Ejderha meyvesinin probiyotik içerdiği düşünüldüğünde, bağırsağınızdaki iyi bakteri dengesini potansiyel olarak artırabilir.
Probiyotikler, bağırsağınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekleyen spesifik bir lif türüdür.
Tüm lifler gibi bağırsaklarınız onları parçalayamaz. Bununla birlikte, bağırsaklarınızdaki bakteriler onları sindirebilir. Lifleri büyüme için yakıt olarak kullanırlar ve faydalarından yararlanabilirsiniz.
4. Bağışıklık Sisteminizi güçlendirir.
Vücudunuzun enfeksiyonla mücadele edebilmesi yediklerinizin kalitesi de dahil olmak üzere birkaç faktör tarafından belirlenir.
Ejderha meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve beyaz kan hücrelerinizi hasardan koruyarak enfeksiyonu önleyebilir. Bağışıklık sisteminizdeki beyaz kan hücreleri zararlı maddelere saldırır ve tahrip eder. Bununla birlikte, serbest radikallerin verdiği hasara karşı son derece hassastırlar.
Güçlü antioksidanlar olarak, C vitamini ve karotenoidler serbest radikalleri nötralize edebilir ve beyaz kan hücrelerini zarara karşı koruyabilir.
5. Demir eksikliğine iyi gelir.
Ejderha meyvesi demir içeren birkaç taze meyveden biridir. Demir, vücudunuzdaki oksijenin taşınmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca yediklerinizin enerjiye dönüşmesinde de önemli bir rol oynar.
Ne yazık ki, birçok insan yeterli demir alamıyor. Aslında, dünya nüfusunun %30’unun demir eksikliği olduğu ve dünya çapında en yaygın besin eksikliği olduğu tahmin edilmektedir.
Düşük demir seviyeleri ile mücadele etmek için, çeşitli demir açısından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir. Zengin demir kaynakları et, balık, baklagiller, fındık ve tahıllardır.
Bir porsiyon ejderha meyvesi önerilen günlük alımın %8’ini (RDI) içerdiğinden, harika bir besin kaynağıdır. Ayrıca vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan C vitamini içerir.