Çinko, vücut tarafından depolanmadığından dolayı, her gün belirli oranlarda almamız gereken, ihtiyacımız olan bir mineraldir. Çinko doğada birçok besinde yer almaktadır.

Proteinlerin üretilmesinde, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında, DNA ve Hücre yapılarında önemli roller üstlenen çinkoya, gereken önemi vermeliyiz. Uzmanların açıklamalarına göre, yetişkin bir insanın günlük alması gereken çinko miktarı 15 mg civarındadır. Özellikle kırmızı et ve deniz ürünleri çinko bakımından zengindir.

Çinko bulunan yiyecekleri incelerken, bu besinlerin içinde çinkonun vücut tarafından emilimini azaltan bileşenlerin bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca çinkolu besinleri tüketirken, emilimi azaltan Antibiyotik gibi ilaçların kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çinko Eksikliğinin Sağlığımıza Etkileri

Günlük almamız gereken miktarda çinko almadığımızda, vücudumuzda olumsuz durumlar meydana gelir. Bağışıklık sistemimizde zayıflamalar oluşmakta ve hastalıklara karşı korunmasız olan organizmamız, kolayca hastalanabilmektedir. İştah azalması, ishal, koku ve tat duyularında zayıflama, sivilce oluşumu gibi pek çok soruna yol açmaktadır.

Çinko Eksikliği Kimlerde Görülür?

Düzenli alkol kullanımı olan kişilerin yarısına yakınında, çinko seviyesinin düşük olduğu belirlenmiştir. Bunun başlıca sebebi ise, alkolün, çinkonun vücudumuzdaki işlenme sürecine olan olumsuz etkilerinden dolayıdır.

Hamilelik ve emzirme döneminden geçen kadınlarda, kendi vücutlarından bebeğin vücuduna çinko takviyesi olduğundan, çinko seviyelerinin çoğu zaman düşük olduğu tespit edilmiştir.

Demir eksikliği olup, bu yüzden demir takviyesi alanlarda da çinko eksikliği oluştuğu gözlenmiştir.

Vejetaryen kişiler, hayvansal kaynaklı besinler yemedikleri için, zengin çinko barındıran bu gıdaların alınmamasından kaynaklı çinko eksiklikleri yaşayabilirler.

Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?

Hayvansal Gıdalar: Deniz ürünleri arasında yer alan karides, midye, istiridye gibi besinler ile kırmızı et ürünleri zengin çinko kaynağı besinlerdir. 80 gram kırmızı et tüketimi, günlük çinko ihtiyacınızın yarısını karşılayacaktır.

Kuruyemişler: Badem, yer fıstığı, kaju, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin içinde belli oranda çinko bulunmaktadır. Saydığımız kuruyemişlerden günde 1-2 avuç yerseniz, günlük çinko ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olursunuz.

Sebzeler: Genel olarak hayvansal besinler kadar çinko içermeseler de sebzelerden de çinko ihtiyacınızı karşılamanızda faydası olacak besinler vardır. Ispanak, mantar, bamya, yeşil bezelye gibi sebzelerde ciddi miktarda çinko barındırmaktadır.

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner