Günümüzde çoğu insanın karşı karşıya kaldığı bitkinlik, bıkkınlık, karamsarlık olarak niteleyebileceğimiz pek çok farklı şekillerde gözlemlenebilen rahatsızlık demek mümkün.

Çağın insanlara getirdikleri ile beraber aslında hastalık seviyesine varan durumlar, hayatın bir parçası olarak görülmekte ve önemsenmemekte.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu başlı başına psikolojik rahatsızlık olmasına rağmen kaç kişinin uzman bir doktora gittiği merak konusudur. İnsanın omuzlarındaki yük kaldıramayacağı kadar ağırsa ve zorlanıyorsa, ilerleyen süreçte motivasyon düşüklüğü moral bozukluğu yaşaması kuvvetle muhtemeldir.

Tükenen insan sadece psikolojik olarak değil fiziksel açıdan da değişeme uğrar. Daha önceki zamanlarda yaptığınız bir işi yada uğraşı şuan daha uzun sürede yapıyorsanız sizde tükenmişlik sendromuna girmiş olabilirsiniz. Kişilerin tepki ve davranışlarını incelemek, ve çıkan sonuçlara göre bir cevap tayin etmek tabiki alanında uzmanlaşmış doktorların işi. Fakat günümüzün getirdiği yenilikler sayesinde birçok hastalık daha başlamadan tedavi ediliyorken bunun yanı sıra farklı hastalıklar gözlemleniyor. Psikolojik hastalıklar alanında gün geçtikçe artan hasta sayısı ve konuya daha ciddi bir boyut kazandıran hastalıkların normal karşılanması bireysel ve toplumsal olarak çözüme ihtiyaç duyuyor.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Farklı çeşitlerde ve alanlarda karşımıza çıkan sendromu tek düze ifade etmek ve sıradanlaştırmak sorunu önemsiz gibi göstermekten öteye gitmeyecek bu nedenle tükenmişlik adına tüm ayrıntıları ifade etmek en doğru yol olacaktır.

Tükenmişlik sendromu beş farklı çeşit ile karşımıza çıkıyor. Her çeşit kendi arasında etki alanına göre sınıflandırılarak izlenecek yol belirleniyor.

  • Duygusal belirtiler; kişilerde duygu farklılığı olarak gözlemleniyor. Örneğin karamsarlık, hüzün, yalnızlık hissi gibi kişi normal gündelik yaşamında aslında hüzünlü değilken bile hüzünlü gibi hissediyorsa bu tükenmişlik sendromunun duygusal bir belirtisi olabilir.
  • Zihinsel belirtiler; plansızlık, unutkanlık, dikkat eksikliği yada dikkat dağınıklığı gibi çeşitleriyle karşımıza çıkan, sadece kendimizi değil çevremizdeki insanlarla ilişkimizi, yaptığımız işi, yediğimiz yada yiyeceğimiz yemeği bile etkileyen önemli tükenmişlik sendromu çeşididir.
  • Fiziksel belirtiler; baş ağrısı, vücutta kırgınlık, iştahsızlık, sık hastalanma yada hastalanacağımızı sanmamız bile bir belirti olarak kabul edilir. Uyku bozukluğu, cinsel problemlerde ayrıca belirti olarak kabul edilebilir tam tanı ve tedavi içinse mutlaka uzman bir doktora başvurulmamız gerekiyor.
  • Davranışsal belirtiler; dengesiz beslenme, sakarlık, düzensizlik, sigara kullanımının artması, alkol kullanımının artması gibi farklı emareleri vardır. Özellikle ikili ilişkileri etkileyen davranışsal belirtiler eğer tanı koyulabilecek düzeyde ise başta ikili ilişkiler olmak üzere kişilerin çevrelerindeki tüm bireylerle problem yaşamasına sebep olur.
  • Motivasyonel belirtiler; kişinin daha önce çok istediği, yada sürekli yapsa da tekrar yapmaktan hoşlandığı herhangi bir şeyin ani olarak değişmesi durumu diyebiliriz. Daha açık anlatmak gerekirse örneğin dışarı çıkmayı gezip dolaşmayı çok seviyorsunuz fakat birden bu istek azalıyor yada bitiyorsa belirti olma ihtimali yüksek.

Yapılması Gerekenler

Bu bilgiler sadece fikir sunma amaçlıdır internet üzerinden araştırma yaparak doğru sonuç bulsanız dahi kendinize bulduğunuz sonuçlara göre bir teşhis belirlemek oldukça yanlış bir tutum olur. Eğer yazılı belirtilerden birkaç tanesini kendinizde gözlemlediyseniz yada çevrenizden bu konuda uyarılar aldıysanız uzman bir doktora giderek durumunuz hakkında görüş almanız gerekiyorsa tedavi sürecine katılarak daha ileri seviyelere ulaşmasını engellemeniz gerekiyor.

Pozitif düşünce ve planlı bir şekilde yaşamanız bazı ufak sorunları aşmanızda büyük katkılar sağlayacaktır. Belirtilerden bir yada iki tanesini kendinizde görerek tükendim ben demek yersiz olacaktır. Hayatınızda değişen şeyleri eski haline döndürmek için değişenleri ve olmasını istediğiniz şeyleri değerlendirerek kendinize yardım edebilir ve düşen hayat kalitenizi artırabilirsiniz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner