Her kadın için bilinmesi gereken şeylerden biri yumurtalama dönemlerinin doğru hesaplanma yöntemidir.

Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınların yumurtalama dönemlerini doğru hesaplamaları gerekir. Genellikle 28 günde bir tekrarlanan adet döngüsü her zaman düzenli periyotlarda tekrarlanmayabilir. Bazen 3 haftadan önce, bazen 5 haftayı geçkin sürelerde yeni adet dönemine girebilirsiniz.

Bu durum çok dengesiz olmadığı durumda telaşlanmanıza gerek olmasa da özellikle anne olmak istediğiniz dönemlerde adet düzeninizi ve yumurtlama dönemlerinizi hesaplayıp takip etmeniz gerekir.

1. Takvim yöntemi

Adet döngüsü her ay düzenli olarak tekrarlanan kişiler için yumurtlama dönemlerini tayin etmek son derece kolaydır. Genellikle son görülen adetin ilk günü döngünüzün tarihi olarak belirlenir bu nedenle adet gördüğünüz ilk günleri not etmeniz önemlidir.

Oluşturduğunuz çizelge yardımı ile iki adet döngüsü arasındaki günlerin hesaplanması gerekir. Normal şartlarda bu gün farkı 20 ila 40 gün arasında olabilir. Adet döngünüz için ortalama süre ise 28 gündür. Kadınlar yumurtlama dönemine adet kanamasının başladığı günden 14 gün sonra girer. İki adet gününüz arasındaki gün farkından 14 çıkartarak yumurtlama döneminizi bulabilirsiniz.

Örneğin, iki adet döngünüz arasındaki gün farklı 40 gün ise adet döneminiz bittikten 26 gün sonra yumurtlama süreciniz başlar. Bu dönemler kadınların hamile kalma ihtimallerinin en yüksek olduğu dönemlerdir.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner