Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerinin ortak bölgesine verilen isimdir. Bu ülkeleri ziyaret edebilmeniz için Schengen vizesine sahip olmanız gerekir.

Schengen ülkeleri; Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn’dır. Yapılan anlaşmalar sayesinde Schengen vizesi sahibi olduğunuzda tüm bu ülkelere kolaylıkla girebilirsiniz. Her bir ülke için ayrı ayrı vize almanıza gerek yok. Üstelik bu durum sayesinde sürekli anayurdunuza dönmenize gerek kalmaz. Örneğin Almanya üzerinden İtalya’ya oradan da Yunanistan’a geçebilirsiniz.

Schengen vizesi için öncelikle pasaportunuzun geçerlilik süresinden emin olmanız gerekir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin 6 aydan daha fazla olması gerektiğini unutmayın.

1. Başvuru formunu doldurun

Yukarıda saydığımız 33 ülkeye tek bir Schengen vizesi ile gidebilseniz de her ülke kendisine özel başvuru formu tanımlayabiliyor. Bu nedenle seyahatinizde ziyaret edeceğiniz ülkelerin formlarını tek tek incelemenizde fayda var. Sorun yaşamamak adına ziyaret edeceğiniz ülkelerin hepsinin Schengen vizesi başvuru formlarını doldurmalısınız. Bu formlar ülkelerin konsolosluk siteleri üzerinden online olarak doldurulabiliyor.

Kaç tane ülke gezeceğinizden bağımsız olarak Schengen vizenizi ilk ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluğundan almanız gerekiyor. Örneğin sırasıyla Almanya, İtalya ve Yunanistan’ı ziyaret edecekseniz işlemlerinizi Türkiye’de bulunan Alman Konsolosluğu üzerinden yapmanız gerekir.

Başvuru aşamasında seyahat amacınızı, masraflarınız için hangi kaynakları kullanacağınızı ve kaldığınız süre için neler planladığınızı eksiksiz ve doğru şekilde doldurun. Başvurunuzun değerlendirilmesi için bu adımların dikkatli bir şekilde izlenmesi son derece önemlidir. Başvuru esnasında ödeme işlemleri için hazırlıklı olmalısınız.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner