Eğer zeytin ağaçlarını seviyor ancak yetiştirmek için bir bahçeniz yoksa o zaman bu ağaçları evlerinizde de yetiştirebilirsiniz.

Evinize farklı bir hava katacak olan bu ağaçlar ile dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Doğru Türün Seçimi

Evinizin içinde çok uzun bir zeytin ağacı hoş durmayacaktır. Bu sebeple bodur türlerinden tercih etmeniz gerekir. Diğer bir yandan zeytin ağaçlarının budanabilir olmalarından dolayı da ağacınızı istediğiniz boyutlarda yetiştirebilirsiniz.

Güneş Işığı

Zeytin ağaçları bahçe bitkileri olduğu için gün içerisinde en az 6 saat gün ışığı görmeye ihtiyaç duyarlar. Özellikle evinizin güney yönünde olan ve direkt güneş alan bölgelerinde onlara bir yer ayırmalısınız. Yaz aylarında ise balkonlarınızda konumlandırabilirsiniz.

Su İhtiyacı

Zeytin ağaçları kurak iklimlerde yetişen bitkilerden oldukları için çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Ancak derinden suya ihtiyaç duyarlar. Bunun çin topraklarının suya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüzde sulamalısınız. Kış aylarında ise su ihtiyaçları minimum seviyeye indiği için daha az aralıklarla sulanmaları gerekmektedir. Zeytin ağaçlarının neme ihtiyaçları ise bulunmamaktadır.

Toprak ve Drenaj

Zeytin ağacını yetiştirmek için en uygun olan toprak türü kumlu saksı toprakları olmaktadır. Zeytin ağaçları için topraklardan daha önemli olan konu ise drenajlarının nasıl yapıldığıdır. Drenajının uygun olması için çok geniş bir saksıya yerleştirilmeleri gerekir.

Drenaj deliklerinin yeterli büyüklükte yapılması önemlidir. Son olarak da drenajın tamamlanması ve topraktaki fazla suyun süzülebilmesi için toprağın altına kalın bir katman halinde taşların döşenmesi gerekmektedir.

Gübreleme

Evlerde yetiştirilen bitkiler genellikle gübreye ihtiyaç duymazken bu durum zeytin ağaçları için geçerli değildir. Yılda iki kez döllenen ağaçların ihtiyaçları olan minerallerin sağlanması için yılda 2 kez gübrelenmesi gerekmektedir. Sudan yeterli mineralleri alamayan zeytin ağacı gübreleme yapılmadığı takdirde döllenmeyi de gerçekleştiremeyecektir. Bu sebeple özellikle ilkbahar döneminde gübrelenmesi gerekmektedir. Saksı bitkileri için üretilen gübreler zeytin ağaçlarında da kullanılır.

Zeytin Ağacı Zararlıları

Zeytin ağaçlarını gövdelerindeki su ile beslenen ve kahverengi- sarı renklerinde olan küçük böcekler ağacınızı istila edebilir. Zamanında müdahale edilmesi gereken bu sorun için panik yapmanıza gerek yoktur.

Doğal bir sabun ile kısa süre içerisinde bu zararlılardan kurtulmanız mümkün olacaktır. Evlerinizin içinde yetiştirilen zeytin ağaçlarına ise kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmaması gerekmektedir.  Çünkü bu ilaçların kapalı ortamlarda toksik etkileri bulunmaktadır. Kot Pantolon Nasıl Esnetilir?

Sıcaklık

Zeytin ağacının anavatanı Akdeniz’dir ve bu sebeple de Akdeniz ikliminin özelliklerinde daha sağlıklı olurlar. Bunun için soğuk bir iklimde yaşıyorsanız ağacınızın evinizin içinde yetiştirmeniz gerekir. -7 dereceye kadar olan soğuklara dayanabilmesi sayesinde ülkemizin her yerinde evde yetiştirmeye uygundur.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner