Photo: ISTOCK/MARTINPRESCOTT

Çamaşır makinesinde kirlileri yıkamak dünyanın en kolay şeyi gibi gözükebilir.

Ancak bu işin sandığınızdan daha derin ve daha dikkat edilmesi gereken noktaları mevcut.

Biz de sizler için kıyafetlerinizin yıpranmasını önlemeniz ve uzun ömürlü olmaları için önemli ipuçlarını sunuyoruz.

Isıyı gereğinden fazla yüksek ayarlamayın

Çamaşırlarınızı daha düşük sıcaklıklarda yıkarsanız, kıyafetlerinizin şekilleri, renkleri canlı kalacak ve daha az yıpranacaktır. Ayrıca eğer iyi bir çamaşır makineniz ve deterjanınız varsa ılık su veya soğuk su en az aşırı sıcak sular kadar kir ve pisliklerle savaşabiliyor. Sadece keten ve havlu gibi maddeleri dezenfekte etmek için yüksek ısıda yıkayabilirsiniz. Bunun dışında her şeyi düşük ısıda yıkayabilirsiniz.

Makinenizi aşırı kirli kıyafetlerle doldurmayın

Çok kirli çamaşırlar önceden ıslatılmalı ve aşırı lekeli çamaşırlar ise elle önce dikkatlice leke çıkarıcı ile temizlenmelidir. Aksi takdirde lekeler çıkmayabilir.

Leke çıkarıcı yerine alternatif yöntemleri kullanabilirsiniz. Limon suyu, terden oluşan lekeler için iyi bir temizlik maddesidir; sirke ve sıvı deterjan karışımı çim izlerini temizleyebilir.

Fazla deterjan veya yumuşatıcı kullanmayın

Fazla deterjan deterjan kabını tıkayabilir ve hoş olmayan  bir kokuya neden olabilir. Çok fazla yumuşatıcı ise çamaşırların durulanmasını zorlaştırır. Ambalaj üzerinde belirtilen dozajları dikkatlice okuyun ve ölçüm kabını mutlaka kullanın. Eşyalarınız gerçekten kirliyse ön yıkama modunu kullanın veya iki kere yıkama işlemi gerçekleştirin.

Photo: ISTOCK/KATARZYNABIALASIEWICZ

Her tür kıyafete yumuşatıcı kullanmayın

Kumaşı daha kadifemsi yapmasının ve ütülemeyi de kolaylaştırır. Ancak zaman içerisinde kumaşın emiciliğini de azaltır bu nedenle havlu spor giyim veya benzeri mikrofiber elas ve spandeks olan ürünlerde yumuşatıcı kullanmayın.

Kadın iç çamaşırlarını makinede yıkamayın

Otomatik yıkamada, sütyenler esner ve şeklini kaybeder, bu yüzden en iyisi elde yıkamaktadır. Aynı durum dantel ve yüzme kıyafetleri için de geçerlidir.

Ayrıca bilinenin aksite birkaç basit kurala uyulursa naylon tayt makinede yıkanabilir.

  • Hassas yıkama için özel bir deterjan kullanın.
  • Düşük hızda ve 30C’de yıkayın.
  • Taytları özel bir yıkama torbasına koyun
  • Taytların içini dışarı çıkararak yıkayın.

Elastan, likra veya spandeks için çamaşır suyu kullanmayın

Klorürlü çamaşır suyu, lifleri zayıflatan oldukça agresif bir maddedir. Bu nedenle hiçbir şey üzerinde fazlaca kullanılmalıdır. Özellikle elastan, likra ve spandeks gibi elastikliğini çok kolay kaybeden bu ürünlerde kullanmamaya özen gösterin. Bunun yerine işe yarayan bu ipuçlarına göz atın:

  • Bu ürünleri sadece soğuk suda yıkayın.
  • Yumuşatıcı kullanmayın.
  • Otomatik kurutucuda onları kurutmayın.
  • Sakın ütülemeyin.

Kotlarınızı çok sık yıkamayın

Kot üreticileri bu konuda radikal bir güreşe sahipler: rengi daha uzun süre korumak için makinede yıkamaktan tamamen vazgeçmeyi tavsiye ediyorlar. Bu öneriyi uygulamaya hazır değilseniz iki yıkama arasındaki en uygun vakit aralığı kot pantolonunuzu ne sıklıkla giydiğinize ve vücudunuzun bireysel özelliklerine göre 2 ile 6 ay arasında olmalıdır.

Photo: ISTOCK/AMY COLDWELL

Yanlış kurutma yapmayın

  • Doğru olmayan kurutma yöntemleri de yanlış yıkama yöntemleri gibi kıyafetlerinize zarar verir. İşte bu durumdan kaçınmak için bazı öneriler:
  • Otomatik kurutmayı çok sık kullanmayın: Bu durum kıyafetlerinizin çabuk yıpranmasına ve rengini atmasına neden olur. Ayrıca çok ince ve narin kumaşları kurutmaya atmayın.
  • Çamaşırları aşırı kurutmayın. Bu durum ütülenmesini zorlaştırır.
  • Örme ve yünlü eşyaları şekillerini kaybedecekleri için asmayın. Onları yatay bir  yüzeyde bir havlu üzerine serin. Çamaşırları asmadan önce, buruşmayı ve kırışmayı önlemek için öne çalkalayın.

Çamaşır makinenize iyi bakın

Kir, deterjan kalıntısı ve zamanla çamaşır makinenizde biriken her şey giysilerinize er yada geç bulaşır ve kötü kokulara, beyaz lekelere neden olur. Bunu önlemek için birkaç basit bakım kuralına uymanız yeterli:

  • Her yıkamadan sonra makineyi havalandırın.
  • Kalan deterjanı her yıkamadan sonra kapaktaki lastik contadan çıkarın.
  • Deterjan kabını düzenli olarak durulayın.
  • Yaklaşık ayda bir kez, dezenfeksiyon için 1 çay kaşığı deterjan ve 4 bardak sirke ile makineyi boş bir şekilde çalıştırın.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner