Herkesin ağzında bir ketojenik diyet, keto, ketojen beslenme… Peki nedir bunlarin anlamı? Yararlı mı zararlı mı? Gelin ben size biraz bahsedeyim ketojenik beslenmeden.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet; karbonhidrat içeriğinin gereğinden az (50 g/ günden az ) , protein yeterli miktarda ( 1-1.5 g/ kg/gün) ,yağ içeriği ise gereğinden fazla olan diyetlere denir. Bu diyet programında günlük aldığınız kalorinin % 60-70 ‘ i yağdan , %5-10 ‘ u karbonhidrattan , % 20-30 u ise proteinlerden gelir.

Ketojenik diyetin temel amacı vücudun ketosize girmesini sağlayarak, yağ yakımını artırmaktır. Bir ketojenik diyet özellikle sağlıklı kilo kaybı sağlamak, fiziksel ve zihinsel performansı artırmak için vücutta en uygun keton seviyelerini oluşturmayı hedefler. Bu anlamda birçok yarar sağladığı gibi birçok da yan etkisi vardır.

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Nedir Bu Ketozis?

Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakması demektir. Yani bu ne anlama geliyor?

Düşük karbonhidrat içeren bir diyette vücutta glikoz yetersiz kalır ve enerjiyi sağlamak için vücutta yağ hücreleri parçalanarak “ketonlar” olarak adlandırılan küçük yakıt molekülleri üretilir. Bu ketonlar, glikoz belli bir sınırın altına düştüğünde vücutta alternatif bir yakıt olarak kullanılıyor

Keton cisimleri az miktarda karbonhidrat ve normal miktarda protein tüketildiğinde vücutta ortaya kolaylıkla çıkabilir. Ketonlar yağların parçalanmasıyla oluşur. Daha sonra beyin dahil olmak üzere vücudun her yerinde glikozun yetersiz olması durumunda yakıt olarak kullanılırlar.

Vücutta keton üretilerek bunun vücut tarafından kullanılması durumu “ketozis” olarak adlandırılır.

Ketonejik diyette tüketebilecegimiz besinler: et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, tereyağı , kuruyemişler , avokado vb. sıralayabiliriz.

Ketonejik Diyette Tüketilmesi Yasak Besinler

Ekmek, makarna, pilav, yulaf, patates, mısır, bal, pekmez, şeker içeren tüm gıdalar, gazlı içecekler, alkollü içecekler vb..

Kilo Verme Üzerine Etkisi

Ketojonik diyet günümüzde birçok hastalığında tedavisinde kullanıyor. Ancak biz kilo verme üzerine etkisini ele alacak olursak;

Vücuttaki insülin miktarı alınan glikoz oranıyla doğru orantılı bir şekilde artar veya azalır. Düşük karbonhidrat içeren bu diyette vücutta salınan insülin miktarı düşer, vücutta insülinin düşmesiyle yağ hücrelerinin yıkımı artar. Vücut glikozdan sağlayamadığı enerjiyi yağları yakarak sağlar ve buda bize kilo kaybı olarak geri döner.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner