Kim demiş Türkler sadece taklit eder yeni bir şey icat edemez diye.

Göğsümüzü kabartan, bizi gururlandıran ve umutlandıran, bizde de güzel şeyler oluyor dedirten Türk gençleri:

Güzel Şeyler De Oluyor Dedirten Türk Gençleri

1. Canan Dağdeviren

Canan Dağdeviren

Türk fizik mühendisi Canan Dağdeviren yaptığı bilimsel çalışmalar ile dünyanın dikkat çeken bilim insanları arasında yerini almayı başardı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren Forbes dergisinin 30 yaş altı bilim insanı listesinde yer almayı başardı.

2. Elifnaz Şentürk

Lise öğrencisi Elifnaz Şentürk, aile hekimi olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği “ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada kullanarak sıcaklığı sabitleyen çoklu odalı cihaz” projesiyle “Bilimsel Proje Yarışması”nda dünya birincisi oldu.

3. İlayda Şamilgil

Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen, aynı projeyle Polonya’da 80 ülkenin binlerce projesinin arasında birinci olan lise öğrencisi olarak tanıdı. 12. sınıf öğrencisiyken dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmaya, bir yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katılarak ünlü akademisyenlerden oluşan jüriden tam puan almayı başarmıştı.

4. İsmail Günaçar

Henüz 17 yaşında Cincinnati Üniversitesi’nden biokimya diploması alan İsmail Günaçar, küçükken Türkiye’den ABD’ye göç etmiş bir ailenin çocuğu. Eğitim hayatı oldukça sıradışı bir yönde ilerlese de kendisi, sıradışı veya özel biri olduğunu düşünmüyor. Örnek aldığı kişiler ise Aziz Sancar, Elon Musk ve Oliver Sacks.

5. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi bir grup genç, 3D yazıcılar ile başlattıkları sosyal sorumluluk projesiyle 3-17 yaş arası çocuklara ücretsiz biyonik el üretiyor. İTÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirilen Astero Biyonik projesi ile uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D yazıcılarla düşük maliyetlerde protez el üretilmeye başlandı.

Hoşunuza gidebilir
youtube banner