Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

YKS Üniversite tercihleri 6 Ağustos tarihinde başlıyor. Tercih süresi için son tarih 14 Ağustos 2020 tarihidir. ÖSYM AİS üzerinden adaylar kesin tercihlerini bildirebilecekler.

Üniversite tercihi yaparken bazı noktaları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hayatınızdaki önemli anlardan biri bu zaman çünkü geleceğe dair yol haritanızı şekillendirmeye başlıyorsunuz.

Üniversite Tercihi Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Tercih listenizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalardan bahsetmek istiyoruz.

Photo by fauxels from Pexels

1- Bölüm seçimi konusunda iyi araştırma yapın.

Hangi bölümü seçecekseniz o bölüm hakkında detaylara sahip olmalısınız. Bu bilgiler yüzeyse olmamalı. Verilen derslerden, staj ve iş imkanlarına, mezunlarının şimdiki durumlarına varan baştan sona tüm detayları araştırın. Yorumları okuyun ve bilmediğiniz bir şey kalmasın. Soru işaretleriyle dolu bir kafa ile seçim yapmak ciddi yanlıştır. Sonra ben acaba bölüm mü değiştirsem diye döner durursunuz üniversitede!

Ne yapmak istiyorsunuz bu sorunun cevabı önemli ama neden yapmak istediğiniz sorusunun cevabı daha önemli. Hiçbir meslek popüler ya da çok iyi bir kazanç kapısı var diye seçilmemeli. Hayatta bir amacınız olsun ve bu gayede kendinizi geliştirin. Başarı ve kazanç sizi zaten bulacaktır. Bölüm seçimi konusunda işleri sıkı tutmalısınız.

2- Üniversite tercihi yaparken bunlara dikkat!

Devlet üniversitesi mi olacak Vakıf üniversitesi mi olacak belirlemeniz gerekiyor. Vakıf üniversitesinde işin içine para gidiyor ancak sıralamanız iyiyse burslardan faydalanabiliyorsunuz. Son dönemde çok sayıda Vakıf üniversitesi açıldı o yüzden dikkatli olmakta fayda var. Bazılarının kalitesi umduğunuz gibi olmayabilir. Bu da gelecekte iş bulmanızda zorluk yaratabilir.

Diploma önemli ama her şey değil! Kendinizi geliştirmelisiniz. Yabancı dili, artı özelliklerinizi öne çıkarmalı ve eğitim hayatınızı bu yönde ilerletmelisiniz. Size bu imkanları verebilecek bir üniversite seçimi yapmalısınız. Puanım şuraya da tutuyor o da olsun demek yanlış bir seçimdir.

Photo by Arthur Krijgsman from Pexels

Üniversite tercihi yaparken bazı sorular cevaplanmalıdır. Bu sorulardan birkaçı;

  • Kaç yıllık bir üniversite?
  • Seçeceğiniz bölüm kaç yıldır var ve hangi öğretim görevlileri görev yapıyor?
  • Öğretim görevlilerinin geçmişini inceleyin. Yurt içi yurt dışı makaleleri paylaşılmış mı irdeleyin.
  • Okuyan öğrencilerin yorumlarını araştırın.
  • Okuldaki imkanları araştırın. Bunlar sözde mi yoksa gerçekten sunuluyor mu ciddi bir araştırma içine girin.
  • Başarı bursları, Erasmus vb. imkanları araştırın.
  • Mezunların iş bulma oranları, hangi şirketlerde çalıştıklarını araştırın. (Linkedin bu konuda yardımcı olur)
  • Konferans, seminer vb. organizasyonlar var mı? Kimler geliyor, gidiyor? Son beş yılı araştırın.
  • Seçmeyi düşündüğünüz bölümle alakalı artı olarak neler yapılıyor, hangi imkanlar sunulmuş mutlaka araştırın.
  • Okuldaki kulupler aktif mi son organizasyonları neler öğrenin.
  • Kütüphanesi aktif mi?
  • Bölümünüzle alakalı araç gereçler var mı?

Bu sorular çoğaltılabilir en önemli birkaçından bahsettik. Siz soruları çoğaltarak bir araştırma havuzu kurun ve seçmeyi düşündüğünüz tüm üniversiteleri bu havuzda değerlendirin. Donanımlı bir bireye dönüşmek istiyorsanız ödün vermeyin!

3- Meslek seçimi konusunda aceleci olmayın.

Eğer en başından en yapacağınızı biliyorsanız ve bundan eminseniz siz çok şanslısınız. Örneğin ben bilgisayar mühendisi olacağım diye biri bu uğurda çalışıp iyi bir derece yaptıysa en önemli aşamayı geçmiştir. İkinci önemli aşama olan tercih aşamasına direkt olarak gelmiştir. Ama ne yapacağını bilmeyen, aile yönlendirmesi, arkadaş yönlendirmesi genel bir tabirle çevre yönlendirmesine maruz kalan bir kişinin kafası daha karışabilir.

Bu noktada bir çizgi çekmek durumundasınız. Bugüne kadar okuduğunuz alanı da dikkate alarak sözel ya da sayısal kısımdan bahsediyoruz. En iyi olduğunuz alanlarda bölümleri listeleyebilirsiniz. Sonrasında iş araştırmaya kalıyor. Aceleci davranmayın ters teper. Sayısal olarak fena değilsiniz diye gidip Maliye yazmak iyi bir fikir olmayabilir. Seveceğiniz ve yapmaktan keyif alacağınız bir meslek olmalı o bölümü başarı ile bitirin. Bu noktada hangi bölüm hangi mesleğe uygun, iş alanları, maaşlar, yorumlar vs. derken birçok noktada artık bilgiye ulaşmak çok kolay detaylı araştırın ve en sonunda doğru kararı verin.

4- Dünyanın sonu değil…

Ülkemiz çok değişim bir dönemden geçiyor. Eğitim tarafı da bu değişimden çok etkilendi. Dolayısıyla artık hiçbir şey kolay değil. Üniversitelerimiz maalesef dünya sıralamalarında hep geri gidiyor. Eğitim kalitesinde ciddi bir düşüş var. Bir de pandemi girdi hayatımıza bu noktada iyi bir planlama yapmak lazım.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

İstediğiniz puanı alamadıysanız ya da en önemlisi istediğiniz bölüme giremiyorsanız bir sene daha hazırlanmak dünyanın sonu değil. Bazı kişilere ciddi bir aile baskısı ya da sosyal baskı yapılıyor ama şunu unutmayın. Artık diploma tek başına hiçbir şeyi çözmüyor. İnternet ile her şey değişti. Bugün çok iyi bir yazılımcı olmak için okul bitirmek gerekmiyor. Tabii ki önemli üniversite okumak ama hangi üniversitede okuduğun bir tık daha önemli.

Dolayısıyla sırf puan bir yerleri tutuyor diye sevmediğiniz bir okulu ya da bölümü yazmayın. İleride çok pişman olursunuz. Ülke şartları da malum sil baştan yapmaya pek imkan verilmiyor. O yüzden seçtiğiniz bölümle alakalı en azından en iyi ilk üç üniversiteye girmeye çalışın. Vakıf üniversitesi tercih edecekseniz yukarıda bahsettiğimiz detaylara dikkat edin. Bu işlerin bir de psikolojik tarafı var kabul ediyoruz hiç kolay değil ama başlıkta söylediğimiz gibi hiçbir şey dünyanın sonu değil. Asla böyle hissetmeyin.

Biz bu yazıda tercih yapacak adayların mutlaka bilmesi gereken bazı hassas noktalara değindik. Üniversite tercihi çok önemli ama hiçbir şey sizden daha önemli değil, bunu unutmayın!

Tercih yapacak tüm adaylara şimdiden başarılar dileriz.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner