Klima hastalığı, halk arasında bilinen ismiyle (Lejyoner hastalığı),  ‘Legionelle Pneumpohilia’ isimli bakterinin sebep olduğu zatürre çeşididir.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adında kongreye katılan Amerikan ordusu askerlerinde görülmüştür. Bu bakteri, klimaların filtre sisteminde yer almakta ve nem / ısı ile çoğalıp, ortam havasından kişilerin soluduğu oksijene karışmaktadır.

Klima sistemlerinin yanı sıra otel, hastane ve buna benzer yapılarda çok sık yer almaktadır. Havaya kolaylıkla karışabilmesinden dolayı solunum yolu ile ciğerleri çekilir ve daha sonrasında zatürre hastalığını ortaya çıkartır.

Klima hastalığının belirtileri;

  • Kuru öksürük
  • Bulantı ve kusma hissiyatı
  • İshal
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Halsizlik
  • Huzursuzluk
  • Yüksek ateş

Olarak kendisini öne çıkartmaktadır. Diğer zatürre hastalıklarından kendisini ayıran temel fark ise ishalin yaygınlıkta olarak görülmesiyle orantılıdır. İnsandan insana kolaylıkla bulaşabilen bu rahatsızlık, klimalı sistemlerin yoğunlukta olduğu alanda görülmektedir. Bu bakterinin bulaştığı kişilerden, herkese bulaşma riski çok düşüktür. Fakat şeker ve kanser hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı, alkol bağımlıları, siroz hastaları veya sigara tüketimi yoğunlukta olan kişilere bakteri bulaşma riski çok yüksektir. Klima hastalığının en yaygın ve kolaylaştırıcı faktörü ise yoğun sigara tüketimidir.

Klima Hastalığının Tedavisi!

Klima hastalığının tedavisi tespit edildikten sonra hekim kontrolü altında antibiyotikler ile desteklenerek sağlanmaktadır. Antibiyotik hastalığın erken döneminde başlatılarak, kısa sürede vücuttan bu bakterilerin atılmasını hedefler. Bununla beraber klima ortamında yukarıda sıralanmış olan belirtilerden birkaçına sahip olan kişi, mutlaka “klima hastalığı” durumuna istinaden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve özel tetkiklere dahil olmalıdır.

Hastalığın önlenebilmesi için ev, otel veya hastane gibi büyük yapım alanlarında yer alan klimaların dönemsel olarak bakımları yapılmalıdır. Bu cihazlar için belirlenmiş periyodik takvim aralıkları ile bakımlarının yapılması durumunda, bakteri üretimi %2’ye kadar iner ve bu sayede insana bulaşma riski yok denecek kadar az bir duruma seyreder. Klimaların güvenli bir şekilde kullanılması ve yaşam konforundan taviz verilmemesi için her 6 ayda bir klima bakım ve onarım aşamalarının tamamlanması gerekmektedir.

Türkiye’de Klima Hastalığı!

Türkiye’de klima hastalığı yoğunlukta görülen bir durumdur. Bu sebeple dönemsel olarak kişilerin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Aktif olarak işletmelerde, yaşam alanlarında ve arabalarda sıklıkla yer verilen klimalar, kişilerin sağlık problemlerine istinaden birçok sıkıntı ile yüzleşmesine neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda ise dönemsel olarak klima bakımlarının yapılması demek, sizlerin klima hastalığı gibi olumsuz etkenlerden sıyrılmanız ve sorunsuz bir hizmet olanağını elde etmeniz neticesinde önemlidir. Türkiye’de klima kullanımının yoğunlukta olması, kişilerin bu alanda birçok problemle yüzleşmesine neden olmaktadır. Eğer düzenli olarak bakım ve onarımlarının yapılması durumunda ise yaşam standartlarınızı çok daha ileri seviyelere taşımak mümkündür.

Bu konuyla ilgili göz atmanız gereken önemli haberler;

Sevdiğim şeyler hakkında içerik üretmeyi seviyorum. Yazar arada gezer tozar. İçerik üreticisi.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner