Nikola Tesla bir elektronik mühendisi, mucit ve bilim tarihinin en iyi fizikçilerinden bir tanesiydi. Ancak bu dahiyane işin arkasında tarihte saklı sayfalar bulunuyor. New York Long Island’da Tesla’nın onuruna bir heykel dikildi.

Tesla kablosuz iletişim, radar, lazer x ışınları, aydınlatma, robotik ve daha birçok alandaki gelişmelerin temelini oluştururken 700’den fazla patente sahip oldu ve alternatif akımı geliştirerek tüm dünyaya adını duyurdu.

Dünya çapında ün kazanan bilimsel mirasının ötesinde çoğu insanın bilmediği bir hayata sahipti.

Wardenclyffe’deki Tesla Bilim Merkezi başkanı Jane Alcorn’dan Tesla’nın hayatının sırlarını öğreniyoruz.

1. Tesla Müzesi bir mizah dergisi tarafından finanse edildi

Mayıs ayında Wardenclyffe, Tesla Bilim Merkezi tarafından 1.3 Milyon dolara kendisine bir web sitesinden yapılan bağış sayesinde satın alındı. Bağış kampanyası Oatmeal isimli mizah dergisinin mizah dergisinin kurucusu Matthew Inman tarafından başlatılmıştı.

2. Tesla’nın buluşlarından bazıları gizlenmiştir.

1943’de Tesla öldüğünde, Yabancı Mülkiyet Ofisi onun tüm projelerini aldı. Bunların çoğu ailesine verildi ve birçoğu Belgrad’daki Tesla Müzesi’ne götürüldü. Bununla birlikte, bazı belgeler ABD Hükümeti tarafından halen gizlenmektedir.

3. Tesla çevreci biriydi.

Alcorn’un dediğine göre, Tesla “insanların dünya kaynaklarını çok hızlı tüketmesinden endişe duyuyordu, bu yüzden bu kaynakların yenilenebilir olmasını istedim” diyordu. Böylece doğal enerjiyi yerden ve havadan toplamanın yollarını inceledi. Laboratuvarında yapay bir yıldırım yarattı, dünya üzerindeki ve yüksek cisimler üzerindeki elektrik potansiyeli farklarını tespit etti.

4. Tesla çok fakir bir humanist olarak vefat etti.

Çevreci olmanın yanı sıra ünlü mucit humanist bir insandı. Alcorn’a göre “tüm yaptıklarını insanlığın iyiliği uğruna yaptı ve insanların daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmelerini istedi. Bu nedenle parasal kazancı umursamıyor gibiydi ve araştırması için para almamıştı.” Mark Twain ve Fransız aktris Sarah Bernhardt gibi ünlü arkadaşları olmasına rağmen, Edison ve Westinghouse’un aksine çok zengin bir adam olamadı.

5. Tesla, uykusuzluktan ve obsesif kompulsif davranışlardan(OKB) muzdaripti.

Geceleri sadece iki saat uyuduğu bazen de öğleden sonra uyuduğu bilinmektedir. Tesla mücehver ve yuvarlak şeylerden nefret ederdi ve saça dokunmaya dayanamazdı. Ayrıca 3 sayısına takıntılıydı. Her yemekten önce 18 peçete ile (bu sayı hiç değişmezdi) yemek odasının her köşesini parlatırdı.

Özgün yazılar ve çevirilerle hayatları renklendirmeye çalışan 'iyi niyetli' blog.
Hoşunuza gidebilir
youtube banner